Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelu 'neprihvatljiva' beatifikacija pape Pija XII.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar za socijalna pitanja Yitzhak Herzog ocijenio je beatifikaciju pape Pija XII. 'neprihvatljivom' zbog njegova stajališta prema genocidu, doznaje se u četvrtak iz intervjua objavljenom u dnevnom listi Ha'aretz.

'Plan da se Pija XII. proglasi svecem je neprihvatljiv', kazao je Herzog.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

'Za vrijeme holokausta, Vatikan je sigurno znao što se događa u Europi', dodao je Herzog koji je kao ministar također zadužen za odnose s kršćanskom zajednicom i borbu protiv antisemitizma.

Prema njegovim riječima, 'šutnja Pija XII. je možda čak i pogoršala stanje, umjesto da je, kako nalaže Biblija, ustao protiv prolijevanja krvi'. 

>> Vatikan brani Pija XII.

Papa Benedikt XVI. nije potpisao dekret o herojskim krepostima pape Pia XII., što je nužan korak za beatifikaciju njegova prethodnika optuženog za pasivnost prema holokaustu, 'jer želi dobre odnose sa Židovima', rekao je svećenik Peter Gumpel, izvjestitelj o kauzi za beatifikaciju pape Pija XII.

Da bi bio proglašen svetim, Piju XII., osim papinskog dekreta o herojskim krepostima, treba i potvrda o jednom čudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene