Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid vatre

Izrael se povlači iz Gaze: Potraga za tunelima završena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre koji stupa na snagu u utorak u 7 ujutro.

"Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati", rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze - uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što stupi na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Izrael i Palestinci dogovorili 72-satni prekid vatre, hoće li se ovaj put toga i držati?

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izrela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da "pokažu maksimalnu suzdržanost" uoči njegova stupanja na snagu u sedam ujutro, a Sjedinjene Države također su zadovoljne što je dogovor postignut, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da "što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu" ovoga sukoba, piše France Presse.

"Ujedinjeni su narodi spremni pružiti punu potporu naporima" da se sukob riješi, dodaje se u pripoćenju.

Bijela kuća pozdravila je dogovor o 72-satnom primirju, ali je objavila i da sad palestinski islamistički pokret Hamas mora ispuniti svoje obećanja.

Podsjetimo, Izrael i Hamas u ponedjeljak navečer pristali su na egipatski prijedlog o 72-satnome prekidu vatre u Gazi, nakon 28 dana izraelske ofenzive u kojoj je po palestinskim izvorima dosad poginulo 1834 Palestinaca, uglavnom civila, a više od četvrtine stanovnika te siromašne enklave od 1,8 milijuna ljudi prognano je. Tri tisuće palestinskih kuća uništeno je ili oštećeno.

U palestinskim prekograničnim topničkim napadima poginula su 64 izraelska vojnika i troje civila.

Po planu, primirje će početi u utorak u 7 ujutro, a zatim će palestinski i izraelski predstavnici doći u Kairo na pregovore o dugoročnijem rješenju, javlja Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene