Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael se povlači iz Gaze, Hamas proglašava pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pet dana borbi u kojima je poginuo najveći broj žrtava od šestodnevnog rata 1967., povlačenje izraelskih postrojba iz Pojasa Gaze Hamas je proglasio pobjedom, izvijestili su lokalni mediji i izraelska vojska.

"Neprijatelj je poražen", rekao je glasnogovornik Hamasa.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska prodrla u kamp Džabalija u pojasu Gaze Rat ne jenjava VIDEO Tenkovi na ulicama: Izraelska vojska probija se kroz izbjeglički kamp, ljudi bježe u panici Recep Tayyip Erdogan "Oni ne žele mir" Erdogan žestoko napao Izrael: "Hitlera bi učinili ljubomornim svojim genocidnim metodama"

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su gotovo sve kopnene postrojbe povučene s palestinskoga teritorija, ali je dodao da će se nastaviti zračni napadi kao reakcija na raketne napade militantnih Palestinaca.

"Nastave li na nas ispaljivati rakete, uzvratit ćemo", rekao je glasnogovornik vojske.

Noćas su u zračnim napadima poginula petorica Palestinaca.

Od srijede je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 112 Palestinaca, među kojima i 26-ero djece.

Dvojica izraelskih vojnika poginula su otkako su prije pet dana izbili sukobi, kada je Izrael ubio petoricu Hamasovih boraca koji su krenuli u napad, na što su militantne skupine odgovorile pojačavanjem raketne i minobacačke napade na južni Izrael.

Zbog eskalacije sukoba palestinski predsjednik Mahmud Abas zamrznuo je izraelsko-palestinske mirovne pregovore, koji su ponovno počeli u prosincu nakon sedmogodišnje stanke.

Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je ministrima u nedjelju da je Izrael, bez obzira na sukobe "zainteresiran za nastavak diplomatskih pregovora".

Europska unija, SAD i Vijeće sigurnosti pozvali su obje strane da prekinu sukobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene