Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci zabrinuti

Izrael razmišlja o elektromagnetskom napadu koji bi Iran vratio u kameno doba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadom bi paralizirali cjelokupne iranske prometne i komunikacijske mreže i zaustavili razvoj njegova nuklearnog programa.

Početkom kolovoza američki novinar Joe Tuzara u izraelskom desno orijentiranom listu Israel National News objavio članak kako bi Izrael mogao napasti Iran elektromagnetskim udarom, u struci poznatijem kao EMP (Electrnonic Magnetic Pulse).

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Ebrahim Raisi sukobi u Izraelu Iranski predsjednik: "Cionistički režim i njegovi pristaše moraju biti smatrani odgovornima"

Radi se o ranije poznatoj tehnologiji udara snažnim elektromagnetskim impulsima i izbojima gama zračenja s velike visine koji mogu u potpunosti uništiti iransku električnu mrežu i tako zemlju, kako piše u članku, vratiti u kameno doba. Bez električne energije gotovo ništa ne može funkcionirati i Iran bi, prema tim napisma, završio na koljenima.

>> Teheran i Pjongjang će surađivati u znanosti i tehnologiji

Time bi se izbjegao nuklearni udar i razaranje iza kojih slijedi jako radijacijsko zračenje koje bi izazvalo posljedice i izvan granica Irana, a zemlja bi ipak bila uništena, jer bi zbog nemogućnosti distribucije hrane, komunikacija, nefunkcioniranja vodovoda, kanalizacije i svih sustava za koje je potrebna električna energija, došlo do općeg, i gospodarskog i političkog kolapsa.

Iako su neki stručnjaci vrlo brzo nakon objave članka izrazili sumnju u izvedivost tog pothvata te progovorili o nekim realnijim mogućnostima, nova informacija je da je američka administracija vrlo zabrinuta zbog tog članka. Smatraju da se možda ne radi samo o mišljenju jednog fizičara koji smatra da Iran treba spriječiti da razvije nuklearno oružje, već da bi se moglo raditi o planovima, pa čak i željama nekih viših struktura u izraelskim vlastima koji progovaraju kroz taj medij.

Naime, analitičari smtraju da je moguće da spomenuti medij prenosi neka stvarna razmišljanja u izraelskim političkim krugovima, koja zabrinjavaju Amerikance.

Vijest o tome da Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa nad Iranom, kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programaje, jučer je objavio i The Sunday Times. Oni citiraju američkog obrambenog stručnjaka Billa Gertza koji je 29. kolovoza u svojoj video kronici na konzervativnoj internetskoj stranici The Washington Free Beacon izvijestio o "sve većoj zabrinutosti" američkih tajnih službi zbog mogućeg "izraelskog napada na Iran zahvaljujući nuklearnoj eksploziji na velikoj visini kako bi se poremetili svi elektronički uređaji u toj zemlji."

Uzi Rubin, koji je surađivao u razvoju izraelskog proturaketnog štita, istaknuo je za The Sunday Times da "korištenje atomskog oružja ne dolazi u obzir, čak i u nesmrtonosne svrhe kao što je EMP." "Postoje metode za stvaranje EMP-a s tla", dodao je. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene