Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan ugovor

Teheran i Pjongjang će surađivati u znanosti i tehnologiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran i Sjeverna Koreja potpisale su sporazum o suradnji u znanosti i tehnologiji, objavili su iranski mediji u subotu, a iranski duhovni vođa izjavio je da dvije zemlje imaju zajedničke neprijatelje.

Teheran i Pjongjang će surađivati na poljima informacijske tehnologije, inženjerstva, biotehnologije, obnovljive energije, održiva razvoja poljoprivrede i prehrambene tehnologije, te u razvijanju zajedničkih laboratorija i u studentskim razmjenama, javila je Iranska radnička novinska agencija (ILNA).

Ugovor su u Teheranu potpisali iranski ministar znanosti i tehnologije i sjevernokorejski ministar vanjskih poslova koji je boravio u Teheranu na summitu nesvrstanih.

Dvije zemlje imaju malo toga zajedničkog u ideološkom smislu, ali ih je obje bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao dijelom "osovine zla" u svom govoru o stanju nacije 2002. godine. Iz američkih diplomatskih bilježaka koje je objavio Wikileaks vidljivo je kako američki diplomati smatraju da dvije zemlje dobro surađuju i da je Iran iz Sjeverne Koreje pribavio dijelove za balističke projektile.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je u subotu da "Iran i Sjeverna Koreja imaju zajedničke neprijatelje, jer arogantne sile ne prihvaćaju stvarno neovisne države", prenijela je ILNA.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene