Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi bio spreman na sve scenarije i zbog činjenice da su, kako kaže premijer Benjamin Netanyahu, na liniji razgraničenja sirijsku vojsku zamijenili džihadisti, Izrael je pokrenuo izgradnju nove visoke željezne ograde duž granice sa Sirijom.


S obzirom da je u Siriji situacija odavno prilično nestabilna, s tendencijom daljnjeg kompliciranja, Izrael je objavio da kreće s izgradnjom ograde duž crte razgraničenja na Golanskoj visoravni, na koju inače paze UN-ovi mirovnjaci, uključujući i nekolicinu hrvatskih vojnika.

>> SAD odbacio Asadov govor i traže da odstupi

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve'' Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Izraelski premijer Netanyahu nakon zračnih napada na Siriju: "Iran je prešao crvenu crtu"

Na početku redovite sjednice vlade, izraelski je premijer Benjamin Netanyahu rekao da sirijske vojske na granici više nema, već da su je zamijenili 'džihadisti'. 'Stoga smo odlučili zaštititi našu granicu od mogućih upada i terorizma', rekao je i dodao kako se o ovom pitanju i svim mogućim scenarijima koordinira s Amerikancima i drugim saveznicima.

Ograda na granici sa Sirijom, doduše, postoji već desetljećima, ali je relativno niska i ne služi svojoj svrsi tako da će biti podignuta nova.

Kako javlja New York Times, Netanyahu je s odlukom o gradnji ograde izašao kako bi uoči skorih izbora javnosti, a poglavito svom biračkom tijelu, dao do znanja da brine o sigurnosti države.

Izrael je, inače, ogradu već izgradio na granici s Egiptom, čime je smanjen dotok imigranata iz raznih afričkih država, a znatno je otežan upad militantima koji su sa Sinaja znali upadati u Izrael i napadati civine ciljeve. Također, ograda je dijelom podignuta i prema palestinskim područjima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook