Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Beznačajan pokušaj da zadrži vlast'

SAD odbacio Asadov govor i traže da odstupi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department odbacio je nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kao beznačajan pokušaj da zadrži vlast u svojoj zemlji i zatražio od sirijskog čelnika da odstupi s vlasti.

Asadov govor "još je jedan pokušaj režima da zadrži vlast i ne čini ništa za cilj sirijskog naroda da ostvari političku tranziciju", rekla je u izjavi glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Njegova je inicijativa bez temelja u stvarnosti, potkopava napore zajedničkog posebnog predstavnika Lahdara Brahimija i samo bi omogućila režimu da nastavi svoju krvavu represiju nad sirijskim narodom", dodala je Nuland i ponovila poziv SAD-a Asadu da odstupi s položaja.

Pročitajte i ovo Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) U roku od dva tjedna Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane Iljušin Il-20 (Foto: Arhiva/AFP) "U prijateljskoj vatri" Asad poslao telegram Putinu: "Žao nam je, greškom smo pogodili vaš avion"

>> Asad: Pobunjenici su zapadne marionete, u Siriji nema revolucije

Bašar al-Asad predstavio je u nedjelju ono što je nazvao novom inicijativom za okončanje rata u Siriji ali su to njegovi protivnici odbacili kao nastojanje da ostane na vlasti.

Asad je pred oduševljenim pristašama u prepunoj Operi u Damasku održao svoj prvi takav govor od lipnja. On je pozvao na nacionalnu mobilizaciju u "ratu koji brani zemlju" proglašavajući pobunjenike koji se bore protiv njega za teroriste i strane agente s kojima je nemoguće pregovarati.

Njegova nova inicijativa, uključujući i konferenciju za pomirbu koja bi isključivala "one koji su izdali Siriju", nije sadržavala nikakve ustupke i izgleda kao ponavljanje prijedloga koje protivnici odbacuju otkako je ustanak počeo prije skoro dvije godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene