Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele dovršiti pregovore

Izrael i Palestinci dogovorili se o produljenju primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael i Palestinci dogovorili su se u ponedjeljak na večer o produljenju primirja u Pojasu Gaze za 24 sata, samo nekoliko minuta prije isteka ranijeg primirja što je dogovoreno posredovanjem Egipta, objavile su obje strane.

Dogovor je postignut dok razlike u ključnim pitanjima prevladavaju u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, poglavito Hamasovih islamista, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet tjedana borbe.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Traži se evakuacija Agonija u Gazi ne prestaje: Izrael opkolio još dvije bolnice i blokira ih teškom paljbom

Neprijateljstva su obustavljena prije nešto više od tjedan dana trodnevnim primirjem dogovorenim uz posredovanje Egipta, koje je produljeno za pet dana i trebalo je isteći u ponedjeljak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

'Izrael će snažno odgovoriti ako se nastave napadi'

Palestinski dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima u Kairu izjavio je kako će ovo posljednje produljenje objema stranama omogućiti "završetak pregovora". Prema navodima jednog izraelskog sigurnosnog dužnosnika u Jeruzalemu, "primirje će na zahtjev Egipta biti produljeno za 24 sata kako bi se omogućili daljnji pregovori".

Viši palestinski dužnosnik u Gazi izjavio je pak da je dogovor postignut o svim pitanjima koje je naznačio Egipat osim dvaju. Pitanja uključuju otvaranje Gaze prema vanjskome svijetu kako bi se omogućio dotok robe.

Pitanja o kojima još nema dogovora tiču se Hamasovih zahtjeva o otvaranju zračne i morske luke, o čemu će se prema tvrdnjama izraelske strane koje prenose palestinski izvori, razgovarati kasnije, nakon što se riješi pitanje oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu i predaje tijela dvojice ubijenih izraelskih vojnika što ih drži Hamas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene