Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozvao i predsjednicu

Izetbegović: "Očekujemo da Hrvatska BiH tretira kao suverenu zemlju i da Hrvate iz BiH ne tretiraju kao dijasporu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakir Izetbegović rekao je kako očekuje od Hrvatske da se prema BiH prestane ponašati paternalistički.

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako očekuje da se Hrvatska prema njegovoj zemlji prestane ponašati paternalistički i da je tretira kao suverenu državu poštujući njezina prava.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

"Očekujemo da se Hrvatska ne odnosi prema BiH paternalistički i da nam da naša prava", kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare na kojoj je sumirao rezultate postignute u ovoj godini. Dodao je kako su "šumovi i ispadi" koji se zbivaju u odnosima između dvije države rezultat upravo takve paternalističke politike.

Pojasnio je kako pri tom misli na potrebu da Hrvatska, primjerice, plati BiH korištenje vode iz Buškog jezera i da joj "ne gradi most ispred nosa", aludirajući time na prijepore oko Pelješkog mosta.

Ustvrdio je kako je Hrvatska prije 25 godina prema BiH vodila "glupu politiku" koju sada ne bi trebala ponavljati jer je ona u konačnici dovela do toga da pola od prijeratnog broja Hrvata više ne živi u BiH.

"Očekujemo da BiH tretiraju kao suverenu zemlju i da Hrvate iz BiH ne tretiraju kao dijasporu", kazao je Izetbegović, dodajući kako bi za BiH bilo najkorisnije da Hrvatska bude njezin odvjetnik u tijelima Europske unije i da pomogne skraćivanju popisa uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status i otvorila pregovore o članstvu.

Izrijekom je ipak prozvao aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović navodeći je kao primjer osoba koje dovode u pitanje sudski utvrđene činjenice o ratnim zbivanjima jer je "odala počast ratnom zločincu Slobodanu Praljku".

SDA je tek ranije ovog mjeseca nakon više od godinu dana zajedno sa svojim koalicijskim parterima HDZ BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika uspjela uspostaviti vlast na državnoj razini na što se čekalo još od izbora provedenih u listopadu 2018. godine.

Mediji u BiH godinu 2019. proglasili su "uzaludno izgubljenom" a Izetbegović se s tim suglasio, kazavši kako je to bila godina "zastoja i blokada" no tvrdi kako su sada stvoreni uvjeti da se krene ispočetka na ispravnim temeljima.

Njegova je ocjena kako je ovo bila godina u kojoj je obranjen ustavni poredak BiH i njeni strateški ciljevi te spriječeno nastojanje da se "volja entiteta nametne državi".

Tvrdi kako je nastavak puta BiH ka članstvu u NATO-u osiguran jer su "programom reformi" kakvoga je u studenom osvojilo Predsjedništvo BiH zadovoljni i u sjedištu Saveza.

Komentirajući odnos s koalicijskim partnerima, Izetbegović je kazao kako je pozicija HDZ-a "ambivalentna" jer se ta stranka nije suprotstavila SNSD-u kada je ta stranka pokušavala zaustaviti put BiH ka NATO-u.

HDZ-u je predbacio kako već 14 mjeseci koči upostavu nove vlasti u Federaciji, pozvaši tu stranku da prestane s uvjetovanjima uspostave vlasti izmjenama izbornog zakona jer "to neće biti od pomoći pronalaženju rješenja".

Kazao je kako se ne može ignorirati postojanje snažnog građanskog bloka pa HDZ treba prihvatiti postojanje građanski opredijeljenih birača i prestati ih gurati u bošnjački politički blok. Dodao je kako vjeruje da se na temelju razgovora o izmjenama izbornog zakona koji se već vode to može i realizirati.

"Gajim umjereni optimizam", kazao je Izetbegović dodajući kako je najvažnije naći rješenje za izbore u Mostaru no pritom je istaknuo kako SDA mostarske Bošnjake neće tjerati da prihvate model koji bi doveo u pitanje njihovu ravnopravnost.

Ako se to dogodi, i ako bude dovršen proces uspostave vlasti i u Federaciji BiH moglo bi se očekivati da država u 2020. dobije status kandidata za članstvo u EU, tvrdi Iztebegović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene