Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporna pitanja već 23 godine

Izetbegović: ''SDA mora biti u vlasti zbog miješanja Hrvatske i Srbije u unutarnje stvari BiH''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je rekao kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH, smatrajući da zbog prijetnji državi iz susjedstva SDA mora sudjelovati u vlasti na svim razinama.

"U vrijeme hegemoniziranja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove BiH sebično je i neodgovorno izbaciti (iz vlasti) pobjednike iz bošnjačkog korpusa", izjavio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene

Aludirao je time na aktualne međustranačke pregovore koji teoretski ostavljaju mogućnost da se vlast u državi i u Federaciji BiH uspostavi bez SDA, ako bi na to pristao blok lijevih stranaka okupljen oko SDP-a BiH.

Kao primjer miješanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH naveo je deklaraciju Sabora o položaju Hrvata u BiH, gradnju Pelješkog mosta, status nepokretne imovine bosanskohercegovačkih tvrtki i institucija u Hrvatskoj, korištenje vodnih resursa u pograničnim područjima, dok je Srbiji posebice predbacio uporno nijekanje genocida u Srebrenici.

"Sve je to dio spornih pitanja koje smo bezuspješno pokušavali riješiti u protekle 23 godine pa tako i u 2018.", istaknuo je Izetbegović.

Čelnik najjače bošnjačke stranke smatra da SDA ima pravo i legitmitet biti dio vladajuće koalicije u BiH i najavljuje da će inzistirati da se nova izvršna vlast uspostavi istodobno i na državnoj i na razini Federacije BiH.

U strankama koje su izvjesni koalicijski partneri SDA, HDZ-u BiH i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pak žele da se novo Vijeće ministara BiH formira što prije, bez čekanja na dogovor o drugim razinama vlasti.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović posebno ustraje na tome da nova vlada Federacije BiH pričeka dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović je potvrdio da će SDA tražiti jamstva da Dodikov kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO.

"Vidjet ćemo hoćemo li zategnuti taj konopac", kazao je Izetbegović ističući kako ni Dodik nema puno izbora jer mora "trgovati" ukoliko želi progurati projekte na kojima inzistira njegov SNSD. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene