Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA SABORA

Sabor usvojio Zakon o udžbenicima i Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, "za" glasao 81 zastupnik

Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Bulj u majici Zagora me rodila (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Glasanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, Hrvatski sabor u petak će zaključiti redovno jesensko zasjedanje, a zastupnici će otići na jednomjesečni odmor.

14:45 Nakon cjelojutarnje rasprave, uslijedilo je glasanje. S 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv usvojena je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH. Svi amandmani Mosta odbijeni su pa njihovi zastupnici nisu glasali.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Jednakim srojem glasova "za" usvojen je i Zakon o udžbenicima.

10:19 Ivan Lovrinović predložio je da se minimalna plaća usklađuje jednom godišnje. "Ako to ne bude na duži rok, ljudi će odlaziti iz domovine."

10:13 Uslijedio je niz odbijanja amandmana oporbe na Zakon o minimalnoj plaći.

10:00 Miro Bulj zatražio je da se svake godine osigura novac za udžbenike, a ne da "imamo političku trgovinu i tezgarenje, ovisno o tome kako kome odgovara". Pozvao je kolege zastupnike da ga podrže i tako stanu na kraj "tom tezgarenju".

9:55 Ramljak je kazala kako Vlada prihvaća izmijenjeni amandman te da pridržava pravo temeljem stanja u proračunu odlučiti za svaku školsku godinu hoće li i u kojem iznosu sufinancirati udžbenike i materijale za srednje škole. Burno je reagirao Lovrinović ponavljajući kako je ovo pravi primjer političkog klijentelizma. Uzvratio mu je Reiner kazavši: "Ne možete tako, kolega! Dajem vam opomenu!"

9:52 Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku oštro je reagirao na odbacivanje njihova amandmana vezanog uz vlasništvo nad izdavačkim tvrtkama. "Ovo je pravi dokaz političke trgovine i klijentelizma u režiji stranke Milana Bandića."

9:45 Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak kazala je kako Vlada odbija amandman Stranke rada i solidarnosti na Zakon o udžbenicima, na što su iz te stranke kazali da povlače amandman "temeljem postignutog dogovora".  

9:40 Slijedi obrazlaganje prihvaćanja ili odbijanja niza predloženih amandmana.

9:36 Vlada je odbacila amandman Mosta vezano za spajanje agencija, konkretno Centra za razminiranje. Miro Bulj, koji je ponovno nosio majicu s natpisom "Zagora me rodila", u ime predlagatelja kazao je da Vlada nije dala podatke o tome koliki je prostor Hrvatske dosad razminiran. "Ovo radite preko koljena jedne vrlo bitne institucije."

Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj u majici Zagora me rodila (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Reiner je upozorio zastupnike da ne razgovaraju tijekom izlaganja jer imaju 144 amandmana pred sobom.

9:35 Predsjedavajući Željko Reiner otvorio je sjednicu.

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, koji je Deklaraciju predložio, u četvrtak je odbio većinu amandmana podnijetih na nju, pa će se tek vidjeti hoće li se taj dokument izglasati konsenzusom na koji pozivaju vladajući.

Sa zanimanjem se očekuje glasanje o prijedlogu zakona o udžbencima s obzirom na to da je ''Bandićev'' Klub zastupnika, koji je dio saborske većine, podršku zakonu uvjetovao prihvaćanjem svog amandmana o besplatnim udžbenicima za osnovne škole, s tim da bi Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, svake školske godine mogla odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na sve je odgovorila najavom da će, ne prođe li zakon, otići s ministarskog mjesta.

Vlada je na telefonskoj sjednici dala suglasnost za prihvaćanje toga amandmana, u izmijenjenom (dopunjenom) obliku. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene