Nakon što je u potresu, prošlog mjeseca, zbog urušavanja desetaka zgrada 51 osoba izgubila život, albanski tužitelji izdali su niz naloga za uhićenje na temelju optužnica za ubojstva i zloporabu vlasti.

Galerija


Istrage su pokazale da se gubitak života u urušenim zgradama dogodio, između ostaloga, jer građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise sigurne gradnje.

Vezani članci Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Bandić opet obećava: "Devet obitelji sutra dobiva ključeve gradskog stana" Kulturna baština oštećena u potresu Kulturna baština stradala u potresu: "Suštinska obnova nije provedena. Radili smo ljepotu, ostalo je trulo iznutra"

Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za uhićenje. Dvoje od devetero privedenih pod optužbom za ubojstvo su vlasnici dvaju hotela koja su se urušila. U tim hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule su četiri osobe. Treći je upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno, a drugi je protuzakonito i legaliziran. Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli nakon potresa jačine 6,4 stupnjeva po Richteru, koji se dogodio 26. studenog.

Nakon sloma komunističke vlasti 1990., mnogi su Albanci selili u gradove i zauzimali terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti. Mnoge od zgrada su vlade željne glasova legalizirale, no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta. Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima. Većina tih zgrada u potresu nije pretrpjela štetu.

Uslijed potresa, čak 14 000 ljudi su postali beskućnici, a Albanija tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne izgradnje njihovih domova.