Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine nepravomoćnom odlukom donesenom poništilo je prošlotjedni izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, potvrdila je predsjednica tog tijela Irena Hadžiabdić.


Odlukom koja nije donesena jednoglasno SIP je konstatirao kako je izbor Živka Budimira za predsjednika FBiH, a Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe za dopredsjednike bio protuzakonit, jer je taj postupak proveo Dom naroda federalnog parlamenta koji još nije konstituiran sukladno odredbama izbornog zakona.

Vezani članci Milorad Dodik - 1 Dodik: "Putin i Milanović razumiju što se zbiva u BiH, svi drugi su neprijatelji" Željko Komšić Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH

>> Nijedan HDZ u BiH neće priznati novu vlast

'Utvrđuje se da izbori za Dom naroda parlamenta FBiH nisu provedeni u svih deset županija sukladno odredbama izbornog zakona pa nisu bili ispunjeni ni uvjeti za njegovo konstituiranje. Naša druga odluka je da se poništava izbor predsjednika i dva dopredsjednika FBiH jer smo utvrdili da ovaj izbor u parlamentu FBiH nije proveden sukladno izbornom zakonu BiH. Treća je pak odluka da se županijskim skupštinama koje još nisu provele izbore (za Dom naroda) nalaže da žurno zakažu sjednice i to učine', kazala je Hadžiabdić novinarima u Sarajevu. Objasnila je kako će odluka SIP-a u petak biti službeno dostavljena zainteresiranim stranama koje onda u roku od dva dana mogu uložiti priziv Sudu BiH. Prizivno vijeće suda konačnu i obvezujuću odluku prema zakonu mora donijeti u roku od tri dana. 'Današnje odluke nisu pravomoćne', istaknula je Hadžiabdić.Prigovor SIP-u na izbor novih čelnika Federacije BiH su među ostalima uložili ranija predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Predstavnici koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom, koja je prošlog tjedna uspostavila izvršnu vlast u Federaciji BiH bez sudjelovanja HDZ BiH i HDZ 1990., ranije su najavili kako neće poštovati odluku SIP-a te kako će postupati isključivo sukladno zaključcima koje o cijelom slučaju donese Ustavni sud FBiH. Taj je sud već zatražio očitovanje federalnog parlamenta o načinu izbora čelnika entiteta i nove federalne vlade no sjednica na kojoj bi se slučaj razmatrao još nije zakazana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju