Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kroz 'balkansku rutu'

NAPOKON POMAK U nedjelju bi moglo biti jasnije kad će se zaustaviti izbjeglički val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavak izbjegličkog vala kroz 'balkansku rutu' ovisi o ishodu turskih izbora u nedjelju.

O trenutačnoj političkoj situaciji u Turskoj iz čijih izbjegličkih kampova na put prema Europi kreću mnogobrojne izbjeglice, razgovarali smo s politologom i stručnjakom za Bliski Istok, Vedranom Obućinom.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan dijeli novac djeci odlazak nakon 20 godina? Erdogan glasao u Istanbulu odakle prati izbore: Na biralištu djeci dijelio novac Izbori u Turskoj, ilustracija - 4 novi izračuni Rastu tenzije pred izbore: Aktualni turski predsjednik sve više pada

IZBJEGLIČKA KRIZA U HRVATSKOJ - Zoran Milanović: 'Broj izbjeglica smanjit će se nakon izbora u Turskoj'

Već šest mjeseci zbog nemogućnosti uspostavljanja koalicije, Turskom upravlja tehnička Vlada. Stranka AKP koja je na prošlim izborima dobila većinu morala je sastaviti Vladu uz pomoć koalicijskih partnera, ali tome nisu bili skloni. Stoga građani Turske na izbore moraju ponovno 1. studenog.

Traže apsolutnu većinu kako bi mogli mijenjati Ustav

'Nije upitno hoće li izbore dobiti stranka Recepa Tyyipa Erdogana, upitno je hoće li osvojiti apsolutnu većinu kako bi mogli promijeniti Ustav i tim promjenama Erdoganu dati veće ovlasti', kaže Obućina.

Ono što najjaču tursku stranku AKP sada najviše zanima jest što im Europa može ponuditi u zbrinjavaju izbjeglica te s unutarpolitičke scene – kako da sami formiraju Vladu i promijene Ustav prema kojem bi Erdoganu daju veće ovlasti. 'Turska je jako sklona tome, jer bi se tako pokazala kao konstruktivna sila', kaže Obućina.

'Turska je dva puta napala Kurde u Siriji'

Ustupci Turskoj

'Nijemci žele dogovoriti zaustavljanje odlaska izbjeglica iz Turske i da se u Turskoj postave prihvatni centri gdje bi se za tražitelje azila proveo cjelokupni proces. Taj dogovor bi trebao značiti da bi Europska unija Turskoj dala financijska sredstva', kaže Obućina podsjećajući kako su Turci na zbrinjavanje izbjeglica već potrošili 5,5 milijardi dolara i primili više od milijun izbjeglica samo iz Sirije.

Nedavno su o ovoj situaciji osobno u Ankari razgovarali turski predsjednik Recep Tyyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel.

'Taj razgovor između Merkel i Erdogana ovisi o tome i što će Njemačka poduzeti da bi se olakšao vizni sustav za turske građane, a tu su i ustupci oko pregovora za ulazak Turske u Europsku uniju', kazao je Obućina napominjući kako turski interes za EU opada što je vidljivo iz rasta njihova izvoz na Bliski istok i cjelokupnog gospodarstva sve vezanijeg uz istočne partnere.

Dok ne dobiju apsolutnu većinu

Bez obzira na ishod izbora, Obućina smatra kako će Njemačka nastojati napraviti što veće ustupke prema Turskoj samo kako bi Turska prihvatila program da se učinkovito zaustavi navala izbjeglica. 'No, ni u tom slučaju Turci neće stavljati vojsku prema granici s Grčkom ili Bugarskom. Njima ne pada na pamet da to naprave budući da su im oružane snage najviše stacionirane prema kurdskim područjima i Siriji', kaže ovaj politolog.

Turski apetiti za promjenu Ustava nastavit će se čak i ako ovoga puta AKP ne dobije apsolutnu većinu u parlamentu koji broji 550 zastupničkih mjesta, pa će stoga, smatra Obućina, najjača stranka inscenirati nove izbore sve dok ne dobije apsolutnu većinu. A do tada se izbjeglički val iz Turske prema Europi vjerojatno neće zaustaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene