Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati izbora

Izbori u Mianmaru: Poraz dviju najvećih demokratskih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije najveće mianmarske stranke koje se zalažu za demokraciju priznale su poraz na prvim izborima koji su u toj zemlji održani nakon 20 godina.

Optužili su pritom najveću stranku koja uživa potporu vojske da je manipulirala rezultatima, prenose agencije. Stranka Nacionalne demokratske snage, koja se odvojila od danas raspuštene Nacionalne demokratske lige Aung San Suu Kyi, priopćila je da je osvojila samo 16 mjesta u Yangonu i izgubila u svim ostalim izbornim jedinicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ima dovoljno posla' ŽESTOKO NAPALA LJUDE KOJI BJEŽE IZ BIJEDE - Nazvala ih 'mentalnim bolesnicima' Slika nije dostupna Pronađeno 100-njak tijela Pokraj napuštenih logora policija naišla na stravično otkriće

>> Mianmar odbija osloboditi Aung San

Izborni poraz priznala je i Demokratska stranka Mianmara. Obje stranke optužile su za nepravilnosti Uniju solidarnosti i razvoja (USDP), koja ima potporu vojnoga režima. Dužnosnik USDP-a već je objavio da njegova stranka očekuje 80 posto mjesta u parlamentu.

Izbori uz prosvjede

Dok su se prebrojavali glasovi, mianmarska vojska ponovno je zauzela grad na granici s Tajlandom koji su tijekom vikenda zauzeli pripadnici karenske etničke skupine prosvjedujući protiv izbora i vojnoga režima, priopćile su tajlandske vlasti.

'Mianmarska vojska bila je brojnija pa su se povukli', rekao je Kittisak Thomornsak, guverner tajlandske pokrajine Mae Sot. U nedjelju je pobunjenička Demokratska budistička vojska Karena (DKBA) zauzela poštu i policijsku postaju u gradu Myawaddyju, oko 350 km sjeverozapadno od Bangkoka.

Zbog sukoba koji su izbili između pripadnika DKBA i mianmarske vojske, i u kojima je poginulo deset, a ranjeno 30 osoba, u Tajland je, prema najnovijim podacima, izbjeglo gotovo 20.000 ljudi, priopćile su tajlandske vlasti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene