Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Drugi krug

Izbori u Litvi: Otvorena birališta, oporba favorit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta u Litvi otvorena su u nedjelju ujutro za drugi krug parlamentarnih izbora, dva tjedna nakon što je oporba osvojila prvi krug koji su izgubili konzervativci dosadašnjeg premijera Andriusa Kubiliusa.

Oporbena Laburistička stranka Viktora Uspaskiša osvojila je u prvom krugu 18 mjesta u parlamentu. Socijaldemokrati Algirdasa Butkeviciusa, bivšeg ministra financija i prometa, koji je kandidat za novog premijera, imaju 16 mjesta a njihov potencijalni koalicijski partner Red i pravda, šest mjesta.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Litve i Bjelorusije Napetosti rastu Bjelorusija odgovorila Litvi nakon zatvaranja granica: "Posežu za svakom mogućom izlikom" Slika nije dostupna Litva: Počeli parlamentarni izbori i referendum o NE

Konzervativci Domovinske unije - Litavskih kršćanskih demokrata dosadašnjeg premijera Kubiliusa, na vlasti protekle četiri godine, kažnjeni su za svoju nepopularnu politiku štednje i u prvom krugu osvojili su 13 mjesta.

>> Parlamentarni izbori u Litvi

Tijekom predizborne kampanje, ljevica je među ostalim obećala podizanje minimalne plaće na 437 eura, progresivno povećanje poreza na dohodak i obnovu odnosa s Rusijom.

U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dva kruga. Biračka mjesta zatvaranju se u 20 sati po mjesnom vremenu, odnosno 18 sati GMT. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene