Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Italiji

Obećanja vrijedna bilijun eura: Hoće li se iz pepela izdići skandalima obilježeni premijer: "Sada sam savršen!"

Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP) Foto: Afp
Talijanski opći izbori u nedjelju mogli bi poput feniksa iz pepela izdići bivšeg i skandalima obilježenog talijanskog premijera Silvija Berlusconija ili će rezultati možda biti takvi da se trećim najvećim gospodarstvom u eurozoni gotovo neće moći vladati.

Premda Berlusconijev blok vodi u anketama ispred Pokreta pet zvijezda (M5S) ankete ukazuju na to neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi sumnje da je sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli

"Pat-pozicija u parlamentu ili tijesna parlamentarna većina desnog centra dva su najvjerojatnija scenarija", prognozira Wolfango Piccoli, supredsjednik konzultatnske tvrtke Teneo Intelligence, napominjući da zadnje ankete pokazuju da konzervativci ipak neće uspjeti ostvariti sigurnu pobjedu.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berlusconi i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

Sadašnji predsjednik vlade Paolo Gentiloni, pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje cijelog političkog spektra, ili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berlusconijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera.

Međutim, jačanje antiestablišmentskog raspoloženja u javnosti moglo bi lako na vlast dovesti vladu predvođenu radikalnim Pokretom pet zvijezda što bi potreslo financijska tržišta i talijanske partnere u EU-u.

Ili bi izbori mogli biti neriješeni i dovesti zemlju u slijepu ulicu, što bi značilo nove izbore prije kraja godine.

Kako talijanske stranke planiraju spasiti naciju

Glavni kandidati na izborima 4. ožujka imaju puno ideja za rješavanje tih problema, no većina analitičara smatra ih nerealnima.

BERLUSCONIJEV BLOK

Konzervativci predvođeni bivšim premijerom Silvijom Berlusconijem predlažu jedinstvenu poreznu stopu. Berlusconi kaže da bi trebala iznositi 23 posto, dok njegov krajnje desni saveznik Sjeverna liga želi 15 posto.

Desna koalicija obećala je također da će protjerati više od 600.000 tražitelja azila i osloboditi tvrtke koje zapošljavaju mlade od plaćanja svih poreza na razdoblje od šest godina.

No, koalicija je podijeljena oko drugih ključnih pitanja. Sjeverna liga želi, primjerice, odbaciti mirovinske reforme i protivi se europskim pravilima o proračunskoj disciplini, dok Berlusconijeva Forza Italia obećava da će ih poštovati.

POKRET PET ZVIJEZDA

Ključna politika te protestne stranke je uvođenje subvencija za osobe s minimalnim prihodima, što bi stajalo oko 17 milijardi eura na godinu.

Njezin program, koji kritiziraju da je prepisan, među ostalim i s Wikipedije, također predviđa ukidanje 400 "nepotrebnih zakona", povećanje izdvajanja za zdravstvo i mirovine i smanjenje privilegija političara.

Kada je riječ o migracijama, M5S želi ubrzati rješavanje zahtjeva za azilom kako bi se ubrzala repatrijacija odbijenih kandidata.

Uz to, stranka smatra da bi policajci u civilu trebali nuditi političarima mito kako bi mogli uhititi one koji ga prihvate.

DEMOKRATSKA STRANKA (PD)

Vladajuća stranka lijevog centra ističe da je njezin izborni program najrealniji, a čelnik Matteo Renzi opisuje kao ga "precizan, gotovo dosadan popis postignuća i ciljeva za budućnost."

Ključna obećanja uključuju smanjenje korporativnog poreza na 22 posto, povećanje dodataka za djecu i uvođenje minimalne plaće za iznos koji tek treba utvrditi.

Stranka također obećava šestomjesečne besplatne pokaze za željeznicu za nezaposlene, besplatnu televizijsku pretplatu za siromašne, 10.000 novih policajaca i vatrogasaca i porezne olakšice za mlade koji se isele iz roditeljskog doma.

HOĆE LI SE OBEĆANJA OSTVARITI?

La Stampa procjenjuje da bi sve što su sve te stranke obećale stajalo ukupno bilijun eura.

Roberto Perotti, profesor ekonomije s milanskog Bocconija, izračunao je za Repubblicu (dnevnik lijevog centra) da bi Berlusconijevi prijedlozi povećali deficit za do 300 milijardi eura, dok bi ga oni Pokreta pet zvijezda povećali za 63 milijarde eura, a Demokratske stranke za najmanje 56,4 milijarda.

Italija si teško može dopustiti tolike izdatke, imajući u vidu njezin javni dug koji iznosi više od 130 posto BDP-a i četvrti je najveći na svijetu, nakon Japana, Libanona i Grčke.

Berluconi kao dobro vino

Ispitivanja javnog mnijenja nisu dopuštena u posljednja dva tjedna predizborne kampanje, ali prije nego što je zabrana stupila na snagu ankete su davale Berlusconijevom bloku gotovo 40 posto, a Pokretu pet zvijezda i lijevom bloku Demokratske stranke nešto ispod 30 posto svakom.

Ti podaci svjedoče o Berlusconijevoj nevjerojatnoj snazi, nakon presude za poreznu prijevaru i izbacivanja iz parlamenta 2013., te operacije na srcu prije tri godine. On sada osvaja birače nerealnim obećanjima da će srezati poreze i protjerati 600.000 imigranata. Napunivši 81 godinu, predstavlja se kao mudar i proeuropski državnik, za razliku od nepoznatog Pokreta pet zvijezda.

"Ja sam kao dobro vino, postajem bolji s godinama i sada sam savršen", rekao je ovaj mjesec.

Njegov ponovni uspon događa se u kontekstu napete predizborne kampanje obilježene političkim nasiljem, primjerice u središnjem gradu Macerati, gdje je simpatizer nacista ranio šestero afričkih migranata pucajući na njih iz automobila.

No Berlusconi ipak ne može osobno preuzeti vlast zbog svojeg kaznenog dosjea. Ne slaže se također sa svojim krajnje desnim saveznikom i vođom Sjeverne lige Matteom Salvinijem u pogledu EU-a, protekcionizma i izbora premijera u slučaju pobjede. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene