Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ĐUKANOVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT?

IZBORI U CRNOJ GORI - DPS pobjednik, ali neće moći samostalno formirati Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora na jučerašnjim je parlamentarnim izborima odlučivala ne samo o novoj vlasti nego na neki način i o članstvu zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića, pobjednik je ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali samostalno neće moći formirati novu Vladu.

DPS je osvojila 40,7 posto glasova ili 35 od 81 mandata koliko ima crnogorski parlament, i biti će pojedinačno najjača politička stranka u Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo seizmograf Rano ujutro Novi potres u Crnoj Gori: Epicentar je na istom području kao i prije dva dana Ilustracija neuništivi humor "Malo duže trajao od zadnjeg seksa"; "Cijela se Juga probudila prije nas": Urnebesni komentari Crnogoraca nakon potresa

Međutim, tri oporbene liste imat će isto toliko mandata, pa će o novoj vlasti odlučivati, kako se i očekivalo, manjinske stranke.

Najveći oporbeni savez Demokratski front (DF) osvojio je 21 posto ili 18 mandata, a velika koalicija “Ključ” 10,5 posto ili devet mandata, te Demokrate Crne Gore osam mandata.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila 4, a Socijaldemokrate (SD) dva mandata.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na temelju 84 posto obrađenog uzorka, Bošnjačka partija dobila je 3, a po jedan mandat Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije albanske stranke.

Kako navode iz CDT-a, niti jedan sudionik parlamentarnih zbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da niti jedna lista ne može samostalno formirati vlast.

 

Rekordni odaziv birača

Do 20 sati, kada su zatvorena birališta, u Crnoj Gori glasalo je 73,2 posto ili 386.970 birača, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Usporedbe radi, na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 20 sati bila je 70,5 posto, dok je na predsjedničkim 2013. godine iznosila 63,9 posto.

Reporter Nove TV Andrija Jarak javlja kako se izbori u Crnoj Gori održavaju uz veliku napetostAgencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je svim telekomunikacijskim operatorima da blokiraju aplikacije Viber, WhatsApp i druge slične servise, jer u oni, kako tvrde iz EKIP-a, korišteni za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.

Nakon 19:30 blokada je uklonjena te su se ti servisi ponovno mogli koristiti, objavili su crnogorski mediji. 

Uhićenje srpskih terorista

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović potvrdio je Javnom servisu crnogorske televizije da je, na temelju obavještajnih podataka i suradnje s policijama u regiji tijekom noći uhitila 20 građana Srbije, a za jednom osobom i dalje se traga.

Skupina je, kazao je Stojanović, kanila na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći izvesti niz terorističkih akcija, izazvati kaos u državi, napasti ustanove sustava ne isključujući i atentate na najviše državne dužnosnike. Specijalno tužilaštvo Crne Gore tijekom dana je objavilo kako je cilj teroristima bio i Milo Đukanović, čiju su otmicu planirali.

Policija je o svemu obavijestila državno tužiteljstvo Crne Gore.

Pozivajući se na neslužbene izbore, Telezija Pink M izvijestila je ranije kako je u Crnu Goru ušla paravojna kriminalna grupa uz dogovor s pojedincima jedna političke grupacije.

"Tijekom noći locirana je i uhićena grupa od najmanje 15 osoba koja je tijekom izbornog dana planirala izvesti terorističke napade i likvidacije diljem zemlje", javlja PinkM televizija. Prema neslužbenim saznanjima crnogorskog medija, na čelu grupe je Bratislav Bata Dikić, bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije.

''Crna Gora će znati odgovoriti na sve provokacije''

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Andrije Jarka očekuje li incidente, Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora stabilna država koja će znati odgovoriti na sve provokacije.

''Oni koji se budu igrali s Crnom Gorom završit će kao svi dosad'', rekao je.

Rekao je i da je u kontaktu sa sigurnosnim agencijama i da prati daljnji razvoj situacije.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, nije htio komentirati Đikićevo uhićenje rekavši da treba čekati što će reći nadležni crnogorski organi.

Na ovim izborima 530.840 birača s pravom glasa moći će birati 81 zastupnika sa 17 izbornih lista.

Izbore, desete po redu od uvođenja višestranačja i četvrte u neovisnoj Crnoj Gori, prati više od 2.607 promatrača, od toga oko 500 stranih.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 20,00 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni oko 21,00 sat. (Hina/D.I)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene