Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u BiH

Čović i Izetbegović izgledni članovi Predsjedništva BiH, srpski član i dalje neizvjestan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prebrojavanje glasova s dvije trećine biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini pokazalo je da su izgledni novi hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović dok je utrka za srpskog člana državnog vrha i dalje neizvjesna, objavilo je u ponoć između nedjelje i ponedjeljka Središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić objavio je kako su do ponoći prebrojani glasovi sa 2.496 biračkih mjesta u Federaciji BiH što je 76,52 posto od ukupnopg broja.

Pročitajte i ovo Dragan Čović - 1 Potrebna dvotrećinska većina Čović nije optimističan: "Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje imamo na političkoj sceni" Charles Michel s čelnicima BiH susret s predsjednikom europskog vijeća Čović i Izetbegović s Michelom: Ubrzati europski put i riješiti izborne prijepore

Prema tim rezultatima kandidat HDZ BiH Dragan Čović osvojio je 88.994 glasa, a njegov glavni protukandidat i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž dobio je povjerenje 67.948 birača.

Trećeplasirani je Živko Budimir s osvojenih 10.508 glasova dok je Anto Popović kojega je kandidirala Demokratska fronta Željka Komšiča dobio 5.273 glasa.

Na temelju prebrojavanja glasova s istog broja birališta Bakir Izetbegović je dobio povjerenje 194 tisuće birača, za Fahrudina Radončića glasovalo je njih 156 tisuća, a trećeplasirani Emir Suljagić iz DF-a dobio je 86 tisuća glasova.

Izbori u BiH svaki put ostavljaju bez teksta!

U izborima za srpkog člana Predsjendištva BiH prebrojani su glasovi sa 1.167 biračkih mjesta ili 52 posto. Prema tim glasovima kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović dobila je 154 tisuće glasova, a kandidat ujedinjene oporbe Mladen Ivanić 153 tisuće.

"Ovdje svakako može doći do drugačijih brojki", upozorio je Mikić.

Prema prikuplejnim podacima ukupna izlaznost birača na redovitim glasačkim mjestima bila je 54,14 posto što je u usporedbi s odazivom iz 2010. gotovo za dva posto manje.

Od nešto manje od 3,3 posto registriranih birača glasovalo je njih 1,74 milijuna.

U Federaciji BiH odaziv je bio 52,3 posto, a u Republici Srpskoj 56,49 posto.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene