Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podzemni grad

Labinsko podzemlje: Vodimo vas u rudnike koji su već 50 godina zatvoreni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodimo vas u labinsko podzemlje tj. ući ćemo u labinske rudnike, koji nisu u uporabi od sredine 60-tih godina. No, i to bi se moglo uskoro promijeniti.

Na mjestu starog rudnika u Labinu nastat će Podzemni grad - atrakcija za znatiželjnike.
U zlatnim danima rudnika ovdje je radilo više od 10.000 rudara, a na godinu se proizvodilo više od milijuna tona ugljena.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Iako ne radi već gotovo 50 godina i u ovakvom stanju mamac je za brojne turiste. Jedan je od najdužih rudnika na ovim prostorima. 'Smatra se da ima otprilike 400 km hodnika međutim veći dio hodnika je pod vodom tako da je ono što je nama ostalo suho i prohodno je 50 kilometara hodnika', kaže Mladen Bajramović iz udruge Istarski ugljenokopi Raša.

'Hrvatska je definitivno 'in''

Bit će to turistička posebnost ovog dijela Europe. 'Postoje Poljaci koji su osmislili veći broj takvih rudnika i oni su imali tu sreću da su prenamjenu činili još tijekom eksploatacije rudnika, međutim ovakav spoj sa turizmom, morem, starom gradskom jezgrom gotovo da nema nitko', tvrdi Anamarija Lukšić, pročelnica labinskog Upravnog odjela za prostorno uređenje.

Projekt je vrijedan oko 165 milijuna kuna, a u izgradnji će pomoći i novac iz EU fondova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene