Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutio obitelji žrtava

Izazvao bijes: Obama katastrofu BP-a usporedio s 11. 9.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama usporedio je izlijevanje nafte u Meksički zaljev, s terorističkim napadom na New York 11. rujna 2001. godine. To je izazvalo bijes i ogorčenje kod obitelji žrtava izgubljenih u rušenju Twin Towersa.

'Na isti način kao što su se naše slabosti i vanjska politika duboko promijenili, nakon 11. rujna, ova katastrofa će odrediti i kako ćemo u budućnosti promišljati o okolišu', izjavio je Barack Obama vezano za curenje nafte u Meksičkom zaljevu, koju je uzrokovala katastrofalna nesreća na naftnoj platformi Deep Water Horizon British Petroleuma. Njegove riječi prenose svjetski mediji, pitajući se pritom, čemu takva usporedba? Najviše od svih, pitaju se obitelji 2976 žrtava poginulih u terorističkom napadu u New Yorku 11. rujna 2001. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poseban fond za isplate BP pristao deponirati 20 milijardi dolara za odštete od naftne mrlje Slika nije dostupna Novi pokušaj BP prikuplja samo 10 posto nafte iz bušotine

Obamina izjava uslijedila je nakon jučerašnjeg prepucavanja britanskih ministara s američkom administracijom, oko krivnje za nesreću i curenje nafte. 'Deep Water Horizon je bila pod ugovorom američke tvrtke Transocean. Sigurnosni ventil, koji je trebao spriječiti curenje, napravljen je u SAD-u', istaknuo je britanski tajnik za energiju Chris Huhne.

Za neke je to jeftin trik

'Želim osigurati da izvučemo ispravne pouke iz ove katastrofe', istaknuo je Obama. 'Njegova usporedba je nepravedna i to je bilo uistinu okrutno od njega', rekla je za Daily Mail 66-godišnja Britanka Joy Barnett, koja je 11. rujna izgubila 29-godišnjeg sina Olija. 'Mogu shvatiti što on želi reći, ali usporedba ljudskog terorističkog čina s nesrećom, je potpuno kriva. Gospodin Obama čini se odlučan u napadu na Veliku Britaniju, i to što je više moguće', zaključila je Barnett.

'To je vrlo jeftin pokušaj da odvrati pažnju sa sebe. On mora da je očajan kad pokušava odvući pažnju sa svojih neuspjeha', istaknuo je Ed Kowalski iz američke organizacije 9/11 Families for a Secure America Foundation. Obama je jučer i po četvrti put posjetio područja do koji je doprla naftna mrlja i obećao kako će stanje popraviti, ali ne preko noći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene