Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) otkrila je što stoji iza masovnog pomora dupina duž istočne obale SAD-a.


Nagli porast smrtnosti koji se od srpnja bilježi među velikim dupinima duž atlantske obale Sjedinjenih Država posljedica je virusa sličnog virusu rubeole u ljudi, izvijestile su u utorak američke vlasti.

'Sada znamo da je riječ o epidemiji morbilivirusa', rekla je Teri Rowles iz Američke agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji.

>> Misteriozan pomor

'Do danas se za gotovo 100 posto analiziranih uginulih dupina sumnja da su bili zaraženi ili se službeno smatraju zaraženima ovim patogenim agensom', dodala je.

Od 1. srpnja pronađena su trupla 333 velika dupina duž obale, od države New Yorka do Sjeverne Karoline, što je devet puta više nego lani. Najveći broj je pronađen na plažama Virginije.

Ovaj je virus 1992. i 1994. pokosio dupine u Meksičkom zaljevu.

Infekcija ovim virusom nerijetko je kobna. Zahvaća pluća tih životinja, uzrokujući upalu pluća, i mozak, gdje uzrokuje oštećenja. Najčešće se prenosi kontaktom među dupinima.

Virolog Jerry Saliki sa sveučilišta u Georgiji kaže kako 'ništa ne upućuje da se taj virus može prenijeti na ljude'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook