Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski režim uputio je u ranim jutarnjim satima tisuće vojnika i tenkove prema Alepu u kojem sirijska vojska danima napada pobunjeničke snage sa zemlje i iz zraka, uvlačeći tako najveći grad u zemlji u totalni rat.


Posljednjih dana nasilje u Siriji, koje traje već 16 mjeseci, pretvorilo se iz sukoba s pobunjenicima u udaljenim pokrajinama u rat za nadzor dva najveća grada - Alepo i nešto manji glavni grad Damask u kojem su borbe izbile prošli tjedan.

Snage predsjednika Bašara al Asada pokrenule su snažne napade na oba grada i uglavnom su potisnule pobunjenike iz četvrti koje su držali u glavnom gradu te su se sada okrenule Alepu, trgovačkom središtu na sjeveru zemlje.

>> Sirija kaže da neće koristiti kemijsko oružje protiv civila

Vezani članci Slika nije dostupna UTRKA ZA PREVLAST U SIRIJI Asadove jedinice, pobunjenici i Kurdi bore se za što veći komad teritorija Islamske države Slika nije dostupna PREGOVORI NA RUBU KOLAPSA Krvoproliće u Damasku, najmanje 60 mrtvih

Sirijske snage nešto iza tri ujutro započele su granatirati pobunjeničke položaje u sjevernim predgrađima Damaska u pokušaju da ih preuzmu od pobunjenika izazivajući masovnu paniku i bijeg tisuća stanovnika probuđenih iz sna, snažnim eksplozijama i zvukom nadlijetajućih vojnih helikoptera, prenose svjedoci i predstavnici pobunjenika koji kažu da je došlo do prekida opskrbe strujom i prekida telefonskih veza.

U Alepu su se borbe snaga sirijskog režima i pobunjenika premjestile na ulaze u staru gradsku jezgru.

Osim napada na dva grada, sirijske snage u utorak navečer napale su i džamiju u blizini grada Hame gdje je ubijeno 15 vjernika. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.