Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo u Južnu Koreju do sada je sa komunističkog sjevera izbjeglo 20 tisuća ljudi. Za ostale zemlje broj je nepoznat, jer bježe ilegalnim putevima, te ih najčešće deportiraju natrag u Koreju


Broj ljudi koji je izbjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju, prešao je brojku od nevjerojatnih 20 tisuća ljudi. 41-godišnja žena imena Kim, koja je u Južnu Koreju pristigla u četvrtak, postala je 20 tisućita izbjeglica, navodi BBC. Žena je pobjegla, zajedno sa svojim dvanaestogodišnjim i sedamnaestogodišnjim sinovima, a kao razlog navodi ekonomske nestašice koje vladaju na sjeveru.

>> Sjeverna Koreja krši UN- ove sankcije

Vezani članci Slika nije dostupna Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja 'teška prijetnja' svijetu Slika nije dostupna Sjeverna Koreja i SAD nadomak kompromisnom rješenju?

>> Upozorenje Obame: Sjevernoj Koreji prijeti još veća izolacija

Obitelj je pristigla u Južnu Koreju kroz Kinu, ali se osim toga ne znaju nikakvi detalji oko toga kako su putovali i prešli granicu. Prosječno, oko 200 Sjevernokorejaca pristigne u Južnu Koreju mjesečno, navodi Sjevernokorejsko ministarstvo jedinstva. Sjevernokorejci također bježe i u susjednu Kinu, ali njihov broj je nepoznat, iz razloga što Peking izbjeglice šalje iz Kine natrag u Koreju, gdje se oni onda suočavaju sa kaznom. Mnogi Sjevernokorejci bivaju uhvaćeni i kažnjeni dok pokušavaju pobjeći i prije nego dostignu do granice.

Da podsjetimo, milijuni obitelji su odvojene tijekom Korejskog rata, koji je završio 1953. godine, kada je stupio na snagu dogovor o prekidu vatre, ali bez formalno proglašenog mira. Južna Koreja tijekom godina je postala 'ekonomski tigar', pogotovo zadnja dva desetljeća, te na taj način prestigla komunistički sjever, koji je, u ne tako davnoj povijesti bio industrijski superioran nad jugom.

Veliki teret na državni budžet Sjeverne Koreje, sada predstavljaju troškovi na razvoju nuklearnog naoružanja. Upravo je taj razvoj naoružanja, uzrokovao brojne međunarodne sankcije ekonomskog tipa, koje Sjeverna Koreja mora 'trpjeti'. Ovo dodatno opterećuje 'gladno' stanovništvo, koji spas pronalaze u bijegu preko granice, riskirajući tako ponekad čak i vlastiti život.