Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematična Koreja

Sjeverna Koreja krši UN- ove sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja optužena je jer ne poštuje sankcije koje joj je nametnuo UN, a tiče se izvoza nuklearne i raketne tehnologije.

Sedmočlani panel Vijeća sigurnosti UN- a, u izvješću je naveo kako je Sjeverna Koreja sudjelovala u 'nuklearnim aktivnostima i onima vezanim za balističke rakete u određenim zemljama, poput Irana, Sirije i Mianmara'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

>> Upozorenje Obame: Sjevernoj Koreji prijeti još veća izolacija

>> Sjeverna Koreja spremna predati uzorke torpeda

Panel koji sadrži 75 stranica izvješća, pozvao je sve zemlje članice UN- a da obrate posebnu pozornost na sprječavanje takvih aktivnosti. Pyongyang je, navodi se, prekršio sankcije 'maskirajući' financijske transakcije korištenjem 'neformalnih mehanizama transfera, lažnih tvrtki i tomu slično'.

Navodi se također, kako je Sjeverna Koreja razvila visokosofticiranu međunarodnu mrežu za akviziciju, marketing i prodaju oružja i vojne opreme, te kako je izvoz oružja zapravo postao jedan od glavnih izvora strane valute ua Koreju. Inače, UN je posljednje sankcije Sjevernoj Koreji uveo u svibnju 2009. Zbog izvođenja nuklearnog pokusa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene