Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija će trajati mjesecima

S platforme se širi oblak eksplozivnog plina, evakuirana obala Škotske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će se zaustaviti curenje plina iz Totala su poručili da će odlučiti za nekoliko dana.

Oblak eksplozivnog prirodnog plina curi iz platforme Elgin u Sjevernom moru koja je u vlasništvu kompanije Total te su zbog toga evakuirani stanovnici s obale Škotske koja je udaljena oko 240 kilometara.

Pročitajte i ovo Obalna straža kod njemačke obale Drama u moru: Sudarila se dva broda, jedan je potonuo, spasilačke službe tragaju za nestalima Poplava u Danskoj velike poplave i alarmi VIDEO Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku: Dvoje mrtvih u Škotskoj

Iz francuske kompanije poručili su kako bi sanacija štete mogla potrajati do šest mjeseci, piše Reuters. Platforma je dnevno ispumpavala oko 9 milijuna kubnih metara plina, a osim oblaka plina naftna mrlja širi se morem.

Norveške udruge za zaštitu okoliša upozoravale su na visoki tlak u bušotini koji otežava zatvaranje platforme, a iz Totala su poručili kako razmatraju dvije opcije, izbušiti dodatni izvor kako bi se smanjio pritisak plina, no za to bi trebalo najmanje šest mjeseci ili brži i opasniji način rješavanja problema, posve zatvoriti izvor.

Odluka će biti donesena u idućih nekoliko dana.Brodovima je naređeno da ostanu na udaljenosti od najmanje dvije milje od platforme dok se zrakoplovi smiju približiti najbliže tri milje od platforme. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene