Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na granici Hrvatske i BiH

Iz kuća u BiH gledaju na svoje njive koje su u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Selo Martin Brod nalazi se u općini Bihać, na samoj granici s Hrvatskom. Stanovnici tog sela već 15 godina ne obrađuju svoje njive jer se one nalaze na području Hrvatske.

Stanovnici sela Martin Brod iz svojih kuća na teritoriju Bosne i Hercegovine gledaju u svoje njive koje se nalaze na teritoriju Hrvatske. Iako na toj granici nema granične policije, ako ih se uhvati da prelaze zamišljenu granicu morali bi platiti velike kazne, a to se, kažu, nekima i događalo.

Ako žele obići ili ubirati plodove sa svog imanja, moraju ići na granični prijelaz Ripal ili neki drugi koji su od njihovog sela udaljeni oko 100 kilometara, piše Klix.ba. 'Imamo problem s Republikom Hrvatskom i graničnim prijelazom. Čak 70 posto stanovništva ima posjede na prostoru Hrvatske, ali 15-tak i više godina ne mogu doći do svojih posjeda, obrađivati ih i živjeti od svog rada', kazao je Milan Radić, predsjednik mjesne zajednice Martin Brod.

>>
Građani BiH neće moći u Hrvatsku bez 100 EURA po danu!

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku

Prosvjetna radnica u mirovini Savka Pajić, također, ima imanje na teritoriju Hrvatske koji vidi iz svog dvorišta, ali ne može doći do njega. 'I moja i zemlja moga muža nalazi se u Republici Hrvatskoj. Moja u Donjem Lapcu, a muževa samo malo preko granice. On ima običaj reći da je jednom nogom u Bosni, a drugom u Hrvatskoj. Ima svoju šumu, svoj gaj i mi ne možemo usjeći drvo i dovesti ga kući. Ne možemo obrati voće, a tek onaj osjećaj da ne možeš otići gore, to je strašno', kazala je Savka.

Ipak, ona i njezin suprug ponekad znaju riskirati pa prijeći 'zamišljenu granicu' i otići do imanja da malo otvore kuću i pokose dvorište. 'Gledam u svoju zemlju, a ne možemo do tamo. Pređemo mi krišom, nismo mi nikakvi kriminalci niti šverceri, samo dođemo do svoje kuće. Otvorimo je malo i uredimo dvorište', istaknula je Savka.

Radić, predsjednik mjesne zajednice je kazao kako se tijekom godina obećavalo da će se ovaj problem riješiti, ali da se do današnjeg dana ništa nije riješilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene