Među ilegalnim migrantima na zapadu BiH potvrđeno je osam slučajeva zaraze koronavirusom, a dvoje oboljelih je nestalo. To je dodatno pojačalo tenzije pa je u kampu došlo i do sukoba između migranata i policije.

Galerija Migrantski kamp Lipa - 1 Migrantski kamp Lipa - 2 Migrantski kamp Lipa - 3 +0 Migrantski kamp Lipa - 4

U kamp Lipa kod Bihaća poslani su pripadnici specijalne policije kako bi smirili prosvjed oko tisuću ilegalnih migranata. Dočekani su kamenjem, pa su u zrak ispalili hice upozorenja. Prosvjede je izazvalo navodno policijsko premlaćivanje migranta bez smještaja.

Vezani članci Marko Balen U strahu od izbjeglica: Slovenija postavlja nove kilometre žičane ograde uz granicu Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 2 Strašne slike iz kampa Lipa kod Bihaća: Migranti se peru s nekoliko boca hladne vode, goli, dok stoje na snijegu

Posljednjih desetak dana na zapadu BiH jača napetost zbog migrantske krize. Netrpeljivost prema migrantima dodatno su pojačale vijesti o širenju zaraze koronavirusom.

"Do danas imamo evidentiranih osam pozitivnih migranata. Pet ih se nalazi na hospitalizaciji na liječenju na infektivnom odjelu kantonalne bolnice u Bihaću. Jedan nam je u Miralu u izolaciji i dva su nam migranta pobjegla. Mi ne znamo gdje se nalaze", rekla je Nermina Čemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Građani su ispred jedne zdravstvene ustanove prosvjedovali protiv smještanja zaraženih migranata. Procjenjuje se da je na području Unsko-sanskog kantona oko 10.000 ilegalnih migranata.

"Izvjesno je da mi imamo na stotine migranata, u stvari oko tisuću migranata, po hiljadu tisuću u oba centra gdje postoji grupiranje, gdje migranti doista ne poštuju nikakve norme, nikakve propise, nikakve naše preporuke. Oni su jednostavno osobe koje ne poštuju ništa tako da sigurno opasnost od dalje zaraze postoji", rekla je Čemalović.

Vlasti Unsko-sanskog kantona postavile su policijske blokade i vraćaju ilegalne migrante koji stižu iz drugih dijelova zemlje. Stotine su blokirane na ničijoj zemlji i bez zaklona jer ih Republika Srpska ne želi primiti natrag. Prema procjenama UNHCR-a, prošle godine je u BiH ilegalno ušlo više od 30.000 migranata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju