Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o čemu se razgovaralo?

Ivana Petrović o posjetu Zorana Milanovića Vatikanu: "Glavni fokus danas je bila BiH"

Aktualno Galerija Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović sastao se s papom Franjom - 1 Zoran Milanović sastao se s papom Franjom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović sastao se s papom Franjom - 2 Zoran Milanović sastao se s papom Franjom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Zoran Milanović sastao se s papom Franjom - 3 Galerija 1/9 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović u Vatikanu je posjetio poglavara Katoličke crkve papu Franju. Razgovarali su o odnosima Hrvatske i Svete Stolice, položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i ostalim aktualnim temama. Razgovarao je i s državnim tajnikom Svete Stolice Parolinom, kao i tajnikom Galagerom. Milanović je posjetio i hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu. Inače, u Vatikanu je predsjednik pozvao papu u posjet Hrvatskoj. Rekao je i da je Sveti Otac bio vrlo izravan oko nekih stvari.

Kakav je značaj ovoga susreta u kontekstu odnosa Hrvatske i Svete stolice javila je uživo iz Vatikana urednica vanjske politike  Ivana Petrović. 

Petrović ističe da je Sveta Stolica prva priznala Hrvatsku te je posjet hrvatskih premijera i predsjednika Papi već uobičajen. Kaže da su bilateralni odnosi Hrvatske i Vatikana dobri, uređeni su međunarodnim ugovorima.

Glavni fokus današnjeg posjeta bila je BiH. "Milanović je rekao da Vatikan može ograničeno pomoći da Hrvati imaju pravo legitimirati svoje predstavnike u najvišim tijelima BiH", izvijestila je Petrović.

"Razgovaralo se i o Crnoj Gori. Predsjednik nije mogao papi Franji govoriti o ulozi Srpske pravoslavne crkve u vremenu prije izbora u Crnoj Gori i za vrijeme incidenta na Cetinju jer sa papom postoji određeni okvir u kojem se razgovara", kazala je Petrović i dodala kako je Milanović vrlo otvoreno razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice Parolinom, kao i tajnikom Galagerom koji uskoro odlazi u Srbiju pa su dosta razgovarali i o tome.

Pročitajte i ovo Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 4 NAKON SASTANKA S PAPOM Milanović o koroni i mjerama: "Imam problem s tim mahnitanjem bez argumenata. Cijepljenje je čin milosti prema samome sebi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POHVALIO NOVINARSKU MISIJU Papa Franjo zahvalio novinarima zbog razotkrivanja pedofilskog skandala u Crkvi

Bilo je kratko i riječi o migracijama, a ovog puta nije bilo riječi o kanonizaciji kardinala Stepinca jer predsjednik smatra da je to isključivo unutarcrkveno pitanje. Ministar unutarnjih poslova Svete stolice je tražio da se riješi migrantska kriza i da EU naše rješenje za prihvat migranata i izbjeglica.

"Zanimljiv je stav papa Franje o Bruxellesu - smatra ga otuđenim centrom moći i da se ne uzima u obzir da su države članice povijesno nacionalne države", objasnila je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene