Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, koji se od prošlog tjedna nalazi u Ukrajini, večerašnji je gost Dnevnika Nove TV.


Uoči sutrašnjeg referenduma na Krimu, koji bi trebao pokazati žele li se stanovnici tog ukrajinskog poluotoka odcijepiti od Ukrajine, napetosti su sve jače. Prosvjedi su sve brojniji, a u noći sa petka na subotu bilo je i poginulih u prosvjedima u Kharkovu.

Sutra se održava referendum o odcjepljenju Krima. Kakav je stav UN-a o tom referendumu?

Vezani članci Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima Burka, ilustracija Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda"

UN nije zauzeo svoj pravni stav o referendumu, međutim mogu vam reći nešto što je u mom mandatu, a to su ljudska prava. Što se toga tiče situacija koja je sada na Krimu ne omogućava slobodno izjašnjavanje, slobodu mišljenja, slobodu okupljanja. Okolo lutaju bande naoružanih ljudi, različitih uniformi. Česti su slučajevi zlostavljanja, bilo aktivista civilnog društva, bilo novinara. Sam sam razgovarao sa novinarima koji su bili maltretirani, ponižavani, mučeni, zatvarani, a oprema im je ili razbijena ili oduzeta.

Je li odcjepljenje Krima gotova stvar?

Naprosto, trebat će pričekati vrlo kratko. Referendum je sutra, ali takva su očekivanja.

'Plaćeni provokatori iz susjedne zemlje organiziraju profesionalne provokacije'

Cijeli razgovor s Ivanom Šimonovićem pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19 i 15.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook