Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DELIKATNA TEMA

Jergoviću, Đikiću i Lovrenoviću zasmetalo prosvjedno pismo zbog komemorativne mise za Bleiburg - istupili iz P.E.N. Centra BiH

Ivan Đikić
Ivan Đikić Foto: DNEVNIK.hr
Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihova priopćenja o Bleiburgu.

''Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini. Razlog je u sadržaju pisma koje su članovi P.E.N. Centra, a među njima i sadašnji predsjednik udruženja, objavili 9. svibnja 2020. godine. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta.

Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom Bleiburg, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno'', napisao je Ivica Đikić u pismu, javlja Bljesak.info. 

Željko Ivanković piše kako je ''žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, učinili izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a". 

Miljenko Jergović navodi pak kako ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini, u čijem je osnivanju sudjelovao i P.E.N. centar u Bosni i Hercegovini koji danas postoji.

Ivan Lovrenović kaže kako ne misli da je ''povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću zastupanja neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a". 

Naime, članovi P.E.N. centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg.

''Članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a.

Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju.

Antifašistička pozicija koju zastupamo bolja je i humanija strana povijesti i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže'', navodi se u pismu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene