Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob zbog migranata

Talijanski premijer demantirao francuskog predsjednika: ''Macron je bio umoran''

Giuseppe Conte i Emanuel Macron (Foto: AFP)
Giuseppe Conte i Emanuel Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Giuseppe Conte i Emanuel Macron (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Italija se u petak sukobila s Njemačkom i Francuskom oko toga što je zapravo dogovoreno nekoliko sati na prije na summitu EU-a u pogledu migracije.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da dogovor ne predviđa da će Rim primati natrag migrante koji su otišli iz Italije u Njemačku, dok njemačka kancelarka Angela Merkel treba jasna jamstva svojih europskih partnera da će to učiniti kako bi spriječila raspad svoje vladajuće koalicije.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra

"Dogovor ne predviđa da Italija uzima migrante iz Njemačke", rekao je Conte novinarima nakon summita. "Nisam potpisao nikakav poseban sporazum s Merkel" o uzimanju migranata natrag, dodao je.

Conte je također otvoreno zanijekao ono što je ranije rekao francuski predsjednik Emmanuel Macron o novim centrima za obradu zahtjeva za azilom, odnosno da oni mogu biti uspostavljeni samo u "rubnim" državama, što uključuje Italiju, ali ne Francusku.

"Macron je bio umoran. Opovrgavam ono što je on rekao", rekao je Conte novinarima, dodajući da bi sve države članice EU-a mogle otvoriti takve centre, "uključujući Francusku".

Dodao je i da su neke države članice neformalno ponudile da ih otvore na svojem teritoriju, ali i naglasio da Italija nije među njima.

Dogovor o otvaranju migrantskih centara i uzimanja migranata od drugih zemalja predviđa da to bude "dobrovoljno", ali Conte je rekao da se protiv država koje ne budu poštivale dogovor mogu pokrenuti "postupci".

Merkel kaže da je Europa korak bliže zajedničkom sustavu azila

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je dogovor o migrantima postignut na summitu EU-a u petak ključan korak u smjeru zajedničke europske politike azila.

"Ovo što smo postigli ovdje zajedno možda je i više nego što sam očekivala", kazala je Merkel novinarima na završetku summita.

"Nismo na kraju puta. Uvijek sam govorila da ovdje nećemo moći dogovoriti zajednički sustav azila. Ali što se više budemo slagali, bliže ćemo biti mogućem europskom rješenju. Vjerujem u to."

Dogovor je opisala kao "pravi korak u pravom smjeru" s obzirom na to da u EU-u postoje velike podjele u pogledu migracija.

Merkel je kazala da će izvijestiti svoje koalicijske partnere, uključujući bavarske partnere iz CSU-a, o pojedinostima dogovora tijekom večeri.

Potvrdila je da je dogovorila bilateralne sporazume sa Španjolskom i Grčkom o zbrinjavanju migranata koji se iz tih zemalja upute u Njemačku, ali ne i s Italijom.

Španjolskoj i Maroku više novca za kontrolu migranata

Španjolska i Maroko dobit će više novca iz proračuna Europske unije kako bi kontrolirale dolazak migranata iz Afrike u Europu, rekao je u petak španjolski premijer Pedro Sánchez.

"EU je priznala da raste pritisak na ruti na zapadnom Mediteranu te je također priznala napore Španjolske i Maroka, odnosno njihovih institucija. Postoji dogovor o davanju više sredstava vladama Španjolske i Maroka", rekao je Sánchez na konferenciji za medije nakon što je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku 28 zemalja EU oko migracija.

Sánchez je dodao da je EU dogovorila stvaranje fonda od 500 milijuna eura za pomoć afričkim zemljama.

Nakon prve migracijske krize 2004. i 2005., Španjolska je potpisala seriju ugovora s afričkim zemljama o raspodjeli migranata. Ti su ugovori obnavljani zadnjih godina.

Posljednjih tjedana stotine migranata pokušavaju u krhkim brodicama prijeći sa sjevera Afrike morem do južne obale Španjolske. Migranti iz subsaharske Afrike dolaze do Maroka otkuda ilegalno pokušavaju ući u EU. Broj migranata koji je stigao u Španjolsku osjetno je skočio u odnosu na prošlu godinu. Neki od njih nastavljaju put prema Francuskoj i Njemačkoj.

Socijalist Sánchez, koji je došao na vlast prije mjesec dana, ponudio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel direktnu suradnju. On je pristao na to da Španjolska u zamjenu za novčanu pomoć oko migranata, primi iz Njemačke one migrante koji su preko Španjolske došli ondje. Prema otiscima prstiju bi se provjeravalo da li su ranije ušli u Španjolsku. Prema ugovoru koji još nije formaliziran Njemačka bi primila neke migrante iz Španjolske ako su njihove obitelji već u Njemačkoj.

Merkel se u Njemačkoj suočava s teškom krizom u vladi zbog pritiska bavarskog partnera, stranke CSU. Njoj je stoga trebao sporazum o migrantima na razini čitave EU, što je u zoru i postignuto u Bruxellesu, no Merkel taj sporazum nastoji nadopuniti direktnim dogovorima sa zemljama poput Španjolske.

Merkel je potvrdila da je dogovorila bilateralne sporazume sa Španjolskom i Grčkom o zbrinjavanju migranata koji se iz tih zemalja upute u Njemačku, ali ne i s Italijom.

Prema pisanju njemačkih novina Die Welt, ona vodi pregovore i s Francuskom i Danskom. Sánchez je uoči sastanka najavio "solidarnost s Njemačkom". Eventualni pad njemačke vlade doveo bi do nestabilnosti u eurozoni i EU, što brine Sáncheza i ostale europske čelnike te zagovornike jedinstva EU.

Tusk kaže da je još prerano da bi se moglo govoriti o uspjehu u pogledu migranata

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je u petak da je "još prerano" da bi se dogovor o migrantima postignut na summitu EU-a mogao smatrati uspjehom.

"Još je puno prerano da bi se moglo govoriti o uspjehu. Uspjeli smo postići dogovor (na summitu), ali to je bio najlakši dio zadaće koja nas očekuje na terenu, kada je počinjemo provoditi na terenu", rekao je Tusk novinarima nakon završetka dvodnevnog summita.

"Osim toga, imamo jasnu poruku za sve brodove, uključujući nevladinih organizacija, koji plove na Mediteranu: oni moraju poštivati zakone i ne miješati se u operacije libijske obalne straže", rekao je.

Dogovor predviđa uspostavu "platformi za iskrcavanje" migranata spašenih na moru izvan Europe, "kontrolirane centre" na području EU-a i jačanje vanjskih granica, ali pojedinosti još nisu razrađene.

Predviđa se i jačanje pomoći libijskoj obalnoj straži i poziva "sve brodove koji plove na Mediteranu" da "poštuju zakone i ne miješaju se u operacije libijske obalne straže".

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je u petak da će talijanske luke biti zatvorene "cijelo ljeto" za nevladine organizacije koje pomažu migrantima na moru za koje je ranije rekao da služe kao taxi služba za migrante. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene