Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi s dva uzastopna mandata

Giorgio Napolitano ponovno izabran za predsjednika Italije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u subotu je u šestom krugu glasovanja ponovno izabran za predsjednika Republike Italije, izvijestile su agencije.

Parlamentarci su dugim pljeskom pozdravili Napolitanov izbor nakon što je objavljeno da je dosadašnji predsjednik dobio potrebna 504 glasa dok su zastupnici pokreta Pet zvijezda Beppea Grilla prosvjedovalil ispred zgrade parlamenta, nezadovoljni što nije izabran njihov kandidat Stefano Rodota.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Giorgio Napolitano U 98. godini života Umro je bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano

Napolitano je prvi s dva uzastopna predsjednička mandata, ineče je bivši komunist i osoba od velikog ugleda u Italiji, i među političkom klasom i među građanima

Dvije najveće talijanske stranke, Demokratska stranka (PD) Pier Luigi Bersanija i Narod sloboda (PDL) Silvija Berlusconija, nakon što su zaključile da se neće uspjeti izabrati Napolitanov nasljednik, zatražile su od Napolitana da se kandidira i tako otvori put izlasku iz slijepe ulice.

Napolitano, prvi talijanski predsjednik zamoljen za drugi mandat, do sada je više puta odbacivao tu mogućnost zbog poodmakle dobi od 87 godina.

Napolitano se u subotu ipak pristao kandidirati za drugi predsjednički mandat 'iz osjećaja odgovornosti prema narodu', prema službenom priopćenju predsjedničke palače. 'Smatram svojom dužnošću staviti se na raspolaganje, kao što se to od mene tražilo', objasnio je Napolitano.

>> Propao i 5. krug talijanskih predsjedničkih izbora

'Ne mogu uzmaknuti pred osjećajem odgovornosti prema naciji i vjerujem da će to potaknuti odgovarajuće preuzimanje odgovornosti političkih stranaka koje su do sada spriječavale izbor predsjednika i formiranje vlade', rekao je Napolitano.

Talijanski parlament počeo je u četvrtak postupak biranja novog predsjednika glasovanjem u dva kruga svakog dana. U prva tri kruga je za izbor bila potrebna dvotrećinska većina ili 672 glasa od 1.007, dok je nakon četvrtog kruga bila dovoljna obična većina, odnosno 504 glasa.

Bersanijev lijevi blok ima većinu u donjem domu i zato najveći broj elektora, njih 430, Berlusconijev blok desnog centra ima 211 a Pokret 5 zvijezda sa 162. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene