Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriva je Rusija

Južni tok je 'mrtav'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski izvori ocjenjuju da je Južni tok "mrtav" zbog ruske aneksije Krima.

Talijanska ministrica industrije Federica Guidi kazala je u srijedu da projekt plinovoda Južni tok, koji je doveden u pitanje nakon ruske aneksije Krima, više nije prioritet.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Slika nije dostupna Uskladiti sa zakonima EU Bruxelles stopira Južni tok!

Planovi gradnje tog plinovoda, koji bi trebao pokriti gotovo 15 posto europskih potreba za plinom zaobilazeći Ukrajinu, podijelili su države članice EU-a i naišli na protivljenje Europske komisije.

Italija, čija državna naftna kompanija Eni sudjeluje u tom projektu, trebala bi biti jedna od država koje bi se opskrbljivale tim plinovodom.

"To je korisna infrastruktura, ali možda više nije na popisu prioriteta", kazala je Guidi novinarima u Rimu. "Čak i ako s jedne strane pomaže diversifikaciji tranzita plina, s druge, kad je riječ o opskrbi, ima neke slabe točke".

Europski izvori ocjenjuju da je Južni tok "mrtav" zbog ruske aneksije Krima.

Mađarska otvara put izgradnji Južnog toka, suprotno naputku EU

Uz to, Europska komisija tvrdi da bilateralni sporazumi koje je Rusija sklopila s nekoliko država članica oko tog projekta krše europska pravila koja brane opskrbljivačima energijom da ujedno budu i vlasnici mreža za njezin prijenos.

Gazprom, koji kontrolira 50 posto Južnog toka, ne želi prihvatiti te zahtjeve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene