Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija i Estonija priznale Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je priznala neovisnost Kosova, objavila je talijanska vlada, nakon sastanka kojemu je predsjedao premijer Romano Prodi i najavio da Rim želi nastaviti "prijateljske i bliske" odnose sa Srbijom. Isto je učinila i estonska vlada koja je na sastanku vijeća ministara priznala Kosovo.

"Italija se svrstala uz većinu europskih naroda u tom osjetljivom političkom pitanju", rekao je Prodi na konferenciji za novinare na kojoj je objavio odluku o službenom talijanskom priznanju kosovske neovisnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Dvadesetak zemalja do sada je priznalo neovisnost Kosova

"To je prvi korak u snažnom europskom angažmanu na izgradnji administrativne strukture koja se rađa na Kosovu", rekao je Prodi, a prenijela agencija Ansa.

Prodi je u izjavi za novinare inzistirao na dobrim odnosima Rima i Beograda.

"Priznanje neovisnosti Kosova ne oduzima ništa Srbiji, s kojom Italija nastavlja i nastavit će uvijek imati prijateljske i bliske odnose", kazao je Prodi, javlja Ansa.

Prije sastanka talijanske vlade ministar vanjskih poslova Massimo D' Alema kazao je kako je "potrebno i korisno" da Rim uspostavi diplomatske odnose s Prištinom i prizna Kosovo kao suverenu državu.

"Naravno to moramo učiniti trezveno i očuvati dobre odnose sa Srbijom", rekao je D'Alema.

Estonski ministar je za medije rekao kako je stabilnost na Balkanu prioritet za Estoniju i njezine zemlje partnerice iz EU-a.

"Jako smo sretni što možemo konstatirati da u deklaraciji o
neovisnosti koju su Kosovljani usvojili u nedjelju, kosovski parlament ističe kako je spreman primijeniti plan Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova te da će poštovati i štititi prava manjina te njihovu povijesnu i kulturnu baštinu", rekao je ministar.

U planu o budućnosti Kosova, UN-ov posrednik Martti Ahtisari naveo je obvezu zaštite srpske manjine na Kosovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene