Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija će u UN-u tražiti zabranu smrtne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija će se u UN-u zauzeti za globalnu zabranu smrtne kazne, izjavio je u utorak premijer Romano Prodi nakon što su snimke pogubljenja Sadama Huseina izazvale šok diljem svijeta.

Talijanski političari svih orijentacija izrazili su zgražanje nad Sadamovim smaknućem, pa je tako čak i bivši premijer Silvio Berlusconi to nazvao "političkom i povijesnom pogreškom".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Pod pritiskom jednog 76-godišnjaka koji već tjedan dana štrajka glađu prosvjedujući protiv Sadamova smaknuća, Prodi je najavio da će Italija zatražiti da UN uvede "univerzalni moratorij" na izvršenje smrtne kazne.

Prodi je dodao kako Italija, koja je upravo preuzela rotirajuće
mjesto u Vijeću sigurnosti, namjerava u lobiranje za tu zabranu uključiti 85 zemalja koje su u prosincu potpisale deklaraciju o tom pitanju.

Iračka vlada uzvratila je Italiji zbog kritika na račun Sadamova
pogubljenja optužujući je za licemjerje, osobito imajući na umu činjenicu da su fašističkog vođu Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata ubili partizani i objesili ga na trgu u Milanu 1945. godine.

I dok su talijanski političari ujedinjeni u protivljenju smrtnoj
kazni, zabranjenoj u svim zemljama Europske unije, spominjanje Mussolinija otvorilo je "stare rane" između ljevice i desnice. Praunuka bivšeg fašističkog diktatora Alessandra Mussolini izjavila je da joj se "sledila krv u žilama" kada je vidjela snimke Sadamova pogubljenja.

"Istog trena kroz glavu su mi prošle slike mog pradjeda, čije je lice također bilo javno izloženo radi zabave", rekla je Alessandra.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene