Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, upozorava se u europskom izvješću o utjecaju klime na turizam.


U studiji "Vrijeme je ključno: prilagodba turizma klimatskim promjenama u Europu" navodi se da bi zbog promjene klime sunčani jug Europe mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski list The Independent.

Vezani članci Razlika u broju turista - 7 Policija tvrdi da je prošlog vikenda u Hrvatsku ušlo više od pola milijuna stranaca, a eVisitor kaže 390.000: Istražili smo odakle ta razlika Gužve na graničnim prijelazima u Istri Najudarniji turistički vikend ove sezone: U Istru dosad ušlo više od 130.000 putnika

Toplija i suša ljeta u južnim zemljama kao što je Španjolska mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa.

Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji.

I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi porast turističkog prihoda.

SPEKTAKULARNA STRANA JADRANA Ispod površine se kriju bogatstva koja je teško i zamisliti

Najveći gubitnici bili bi Španjolska i Bugarska, a turistički boom doživjele bi baltičke zemlje Latvija i Estonija te Slovenija i Slovačka.

To ipak ne znači da bi turisti trebali otkazivati ljetne aranžmane za Španjolsku, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se s mjerama počne odmah.

Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 posto svog BDP-a. U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura.

S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, no samo oko 0,32 posto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku.

Studija koju su proveli Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas također upozorava da bi promjena temperature mogla utjecati i na to kada i koliko često ljudi putuju.

Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tijekom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi primjerice iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima, piše list. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook