Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamska država u borbi protiv sirijskih trupa upotrijebila je smrtonosni plin, objavila je državna novinska agencija SANA u posljednjem izvješću o upotrebi kemijskog oružja u sukobima u Siriji.


U izvješću nije točno navedeno koliki je broj žrtava nastao kao posljedica napada na zračnu bazu koja se nalazi pod režimom predsjednika Bašara al-Asada u istočnom gradu Deir Ezzoru, javlja AFP.

Vezani članci Slika nije dostupna Mosul: Islamska država raznijela džamiju u kojoj je Al-Bagdadi prije 3 godine proglasio "kalifat" Slika nije dostupna "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

'Džihadisti su napali vojnu bazu u Deir Ezzoru upotrijebivši rakete u kojima se nalazio bojni otrov - iperit što je izazvalo smrt gušenjem velikog broja vojnika', objavila je SANA.

Ovo je najnoviji detalj sumnjivih napada plinom od strane džihadista u Siriji i Iraku. Prema podacima, 9. ožujka izveden je napad od strane džihadista na području iračkog grada Taza, južno od Kirkuka, u kojem je ubijeno najmanje troje djece, a ranjeno više od 1.500 ljudi. Većina ih je zadobila teške tjelesne ozlijede, opekline i osip, a pretpostavlja se da su ozlijede nastale zbog korištenja sumnjivih kemijskih supstanci.

Dok su kemijske supstance, koje koriste u napadima na civile i vojsku državnog režima, do sada izazvale najmanje žrtava, strah kojeg šire nemjerljivo raste. Iz Taze je do sada otišlo više od 25.000 ljudi iz straha od napada.

Islamska država vojnu bazu u Deir Ezzoru pokušava osvojiti još od 2014. godine. Baza je od iznimne strateške važnosti jer omogućuje pristup iz zraka područjima pod okupacijom Islamske države te se nalazi između dva najvažnija grada pod njihovom palicom, Rake i Mosula

U ponedjeljak Islamska država bombardirala je dvije četvrti grada Deir Ezzora, a prilikom napada smrtno je stradalo sedam civila. Dva bombaša samoubojice izvela su napad u selu Jafra u blizini zračne baze.