Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podupiru predsjednika države

Islanđani žele referendum oko zakona o kompenzaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Island je u srijedu najavio da će se parlament te zemlje okupiti u petak, ranije no što je bilo planirano, zbog odbijanja predsjednika da potpiše zakonski prijedlog o otplati više od pet milijardi dolara Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Skupština je svoje zasjedanje pomaknula s 26. siječnja na 8. siječanj nakon što je predsjednik Olafur Grimsson u utorak odbio potpisati stupanje na snagu zakona o 'Icesaveu' što je ugrozilo dobivanje ključne gospodarske pomoći i islandsku kandidaturu za pristupanje Europskoj uniji. Odluka o odbijanju zakona vodi do raspisivanja nacionalnog referenduma koji se mora održati u idućih četiri do osam tjedana, rekao je u utorak jedan islandski dužnosnik, a Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se gotovo 70 posto građana protivi tom zakonu. Islandska vlada predlaže da se nacionalni referendum održi 20. veljače, po nacrtu prijedloga koji je agencija Reuters dobila na uvid u srijedu.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

>> Islandska vlada pala pod pritiskom financijske krize

Ovo je tek drugi put u 65 godina dugoj povijesti islandske republike da je neki islandski predsjednik, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, odbio potpisati predloženi zakon. Prema ustavu, takav prijedlog vlada potom mora staviti na referendum. Predsjednik je na konferenciji za novinare u utorak rekao da neće potpisati zakon o kompenzaciji britanskim i nizozemskim štedišama u propaloj islandskoj banci koji je parlament prihvatio tijesnom većinom 30. prosinca. Predsjednik je u govoru spomenuo peticiju 'koju je potpisala četvrtina biračkoga tijela', a koja također traži referendum o tom planu, i rekao je da kao čelnik države mora stanovnicima Islanda osigurati provedbu njihova prava da ocijene valjanost zakona. Peticijom traže da Island strancima ne isplaćuje naknadu za štednju u propaloj banci Icesaveu.

Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u srijedu pokazalo je da više od polovice Islanđana podržava predsjednikov potez. Protivnici zakona dug smatraju nepoštenim bremenom. U kolovozu je bio postignut početni dogovor u vezi s propalim Icesaveom, ali britanska i nizozemska vlada nisu se slagale s amandmanima na predloženi zakon pa je sve trebalo revidirati. Po dogovoru, Island će isplatiti 5,4 milijarde dolara kompenzacije Britaniji i Nizozemskoj koliko su štediše iz tih zemalja izgubili propašću online banke Icesavea koja je bila dio Landsbankija, jedne od triju glavnih islandskih banaka propalih u jesen 2008. Velika Britanija je upozorila Islanđane da će se, ako odbace zakon, Island suočiti s financijskom izolacijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene