Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog financijskog sloma

Island bi mogao biti ubrzano primljen u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Island će biti uključen u ubrzanu proceduru za prijam u Europsku uniju kako bi se ta zemlja spasila od financijskog sloma, a sve su raširenija očekivanja da bi za nekoliko mjeseci mogao podnijeti zahtjev za članstvom, piše Guardian.

List piše kako se Europska komisija priprema za kandidaturu ovisno o rezultatu izvanrednih izbora koji se očekuju u svibnju. Island bi se mogao pridružiti EU-u istodobno kad i Hrvatska, rekao je u intervjuu The Guardianu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. 'EU više voli kad se dvije zemlje pridružuju istodobno nego individualno. Ako Island uskoro podnese kandidaturu i pregovori se brzo završe, Hrvatska i Island bi se mogli uključiti u EU paralelno', rekao je on.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

The Guardian izvješćuje kako bi se na aplikaciju Islanda gledalo vrlo povoljno u Bruxellesu te da bi se pregovori, za koje obično trebaju godine, bili ubrzani kako bi Island postao 29 članica EU-a za rekordno vrijeme, vjerojatno 2011.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene