Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irska policija priopćila je u utorak da je uhitila sedam osoba za koje sumnja da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je 2007. nacrtao proroka Muhameda s tijelom psa.


Irska policija u Waterfordu i Corku, na jugu zemlje, 'izvela je jutros nekoliko pretresa i uhitila četvoricu muškaraca i tri žene', piše u priopćenju. Ova uhićenja su rezultat međunarodne istrage o planiranju atentata na karikaturista Larsa Vilksa, za čiju glavu je skupina povezana s Al Kaidom ponudila 100.000 dolara, potvrdio je policijski izvor za agenciju France Presse. Operacija je izvedena u suradnji s američkom i obavještajnim službama iz više europskih zemalja, dodaje policija. Kako navodi irska javna radiotelevizija RTE, uhićene osobe su jemenski i marokanski državljani i legalno borave u Irskoj.

Vezani članci Švedski premijer Stefan Lofven Švedski premijer podnio ostavku: "Ovo je najteža politička odluka koju sam donio" Slika nije dostupna Švedska: Trojica optužena za planiranje ubojstva karikaturista Vilksa

Dnevni list u Oerebru, zapadno od Stockholma, objavio je 18. kolovoza 2007. satiričnu karikaturu autora Larsa Vilksa, kao ilustraciju uz komentar o važnosti slobode govora, koja je izazvala polemiku u Švedskoj i u inozemstvu. Ovo je druga afera u svezi s karikaturama proroka Muhameda u sjevernoj Europi, pošto je 2005. danski list Jyllands-Posten objavio njegove karikature, što je početkom 2006. potaknulo nasilne prosvjede u muslimanskom svijetu i bojkot danskih proizvoda. (Hina)