Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irska je odbacila izvješće američkog Senata, u kojem se tvrdi kako ta zemlja omogućila Appleu izbjegavanje plaćanja milijardi dolara poreza. Direktor Applea Tim Cook odgovorit će tijekom dana na ove optužbe pred senatskim pododborom.


Pododbor američkog Senata za istrage optužio je računalni div Apple da je jedan od najvećih američkih poreznih neplatiša i rekao da je ta tvrtka koristila 'složenu mrežu off-shore kompanija' kako bi izbjegla plaćanje milijardi dolara poreza, ali je priznao da nema naznaka da je tvrtka djelovala nelegalno, prenosi BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna Jobs je odbio ponudu koja ga je možda mogla spasiti od smrti Slika nije dostupna Bacimo hrane u vrijednosti od 4 milijarde kuna!

>> Za kavu s Timom Cookom platio više od 600 tisuća dolara!

Direktor Applea Tim Cook odgovorit će tijekom dana na ove optužbe pred senatskim pododborom, a u pripremljenom svjedočenju tvrtka demantira da se bavila poreznim malverzacijama.

Apple ima tri podružnice u Irskoj, a Senat je priopćio da je Apple platio malo ili ništa na milijarde dolara profita u irskim podružnicama. 'To nisu pitanja koja proizlaze iz irskog poreznog sustava', izjavio je potpredsjendik vlade Eamon Gilmore za irsku televiziju RTE odgovarajući na pitanje o izvješću senatskog odbora. 'To su pitanja koja proizlaze iz poreznih sustava u drugim zemljama i to je pitanje kojim se trebaju baviti u tim zemljama', kazao je.

Apple raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali odbor tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Apple želi izbjeći plaćanje 35-postotnog poreza, jednog od najvećih u svijetu, tako što novac ne želi vratiti u SAD. 'Apple je tražio sveti gral za izbjegavanje plaćanja poreza. Otvorio je tvrtke u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji porezni obveznici', rekao je predsjednik pododbora Carl Levin.

Apple je demantirao optužbe i podsjetio da je tvrtka stvorila 600 tisuća radnih mjesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza američkom ministarstvu financija u 2012. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook