Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Popuštajući pritiscima aktivista za pravo žena na izbor, irska vlada najavila je da će u proljeće 2018. organizirati referendum o pobačaju, trenutno nezakonitom u zemlji osim u slučaju opasnosti po život majke.


Referendum će se održati "u svibnju ili lipnju 2018.", najavio je službeni Dublin u utorak u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Irska je odlučila: 66,4 posto glasača izjasnilo se za ukidanje ustavne zabrane pobačaja Referendum u Irskoj (Foto: AFP) Povijesni referendum popraćen suzama: Predstavnici kampanje protiv pobačaja priznali poraz

Konzultacije u toj zemlji jake katoličke tradicije vodit će se oko 8. amandmana irskog Ustava koji jamči "pravo na život" embrija, uzimajući u obzir "ravnopravno pravo na život majke".

Premijer Leo Varadkar, na vlasti od lipnja, ocijenio je taj zakon "previše restriktivnim". No, taj školovani liječnik nije sklon ni bezuvjetnoj legalizaciji pobačaja.

Do referenduma bi trebalo doći nekoliko tjedana prije mogućeg posjeta pape Franje Irskoj povodom Svjetskog susreta obitelji, predviđena u kolovozu 2018. u Dublinu, a vlada želi izbjeći da se ne podudari s tim događajem.

Uz pitanje o prekidu trudnoće, vlada želi modernizirati ustav i iz njega izbrisati vjerske reference, uz nekoliko drugih referenduma najavljenih za 2018. i 2019. godinu.

Glasovanje o ukidanju zabrane bogohuljenja, uvedene člankom 40.6.1 Ustava, predviđa se u listopadu 2018.

Još jedan referendum mogao bi se održati istodobno kojim bi se odlučilo o sudbini ustavnog članka koji nalaže da je mjesto žene u kući.

Pobačaj je uvijek bio ilegalan u Irskoj ali njegova zabrana je unesena u Ustav tek 1983., nakon što je dobila 67 posto glasova na referendumu. (Hina)