Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman razgovarati

Iranski predsjednik poručio Trumpu: Ukinite sankcije pa ćemo pregovarati o izmjenama nuklearnog sporazuma

Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP)
Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP) Foto: Afp
Napetosti između SAD-a i Irana porasle su prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i opet nametnuo sankcije Islamskoj republici. Pojačane su nakon što su 14. rujna napadnuta glavna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u utorak da je spreman razgovarati o malim promjenama, dodacima ili dopunama nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i šest svjetskih sila ako SAD ukine sankcije Islamskoj republici.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Američki predsjednik Donald Trump koji provodi politiku "gospodarskog pritiska" na Iran kako bi ga natjerao na pregovore o uvjetima sporazuma, u utorak je rekao da nema namjeru odustati od sankcija.

"Odgovornost svih nacija je djelovati. Nijedna odgovorna vlada ne bi trebala subvencionirati iransku krvničku pohlepu", rekao je Trump u govoru na Općoj skupštini UN-a, godišnjem okupljanju svjetskih lidera.

"Sve dok se iransko prijeteće ponašanje bude nastavljalo, sankcije se neće ukinuti, već će se pooštriti", upozorio je Trump.

Napetosti između dugogodišnjih neprijatelja, Teherana i Washingtona, porasle su prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i iznova nametnuo sankcije Islamskoj republici.

Iran se kao znak odmazde američkoj politici "maksimalnog pritiska", postepeno povlačio iz obveza unutar sporazuma i planira ih nastaviti kršiti ako europske potpisnice ne ispune svoja obećanja i ne zaštite iransko gospodarstvo od američkih sankcija.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je prošli tjedan da će se Iran uključiti u multilateralne pregovore ako se SAD ponovno priključi nuklearnom sporazumu i ukine sankcije.

Napetosti su pojačane nakon što su 14. rujna napadnuta glavna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji zbog čega su pale cijene nafte i porastao strah o novim sukobima na Bliskom istoku.

SAD, europske sile i Saudijska Arabija optužile su Teheran za napade, koje tvrde da su izveli jemenski pobunjenici Houthi koje podupire Iran. Iran je odbacio bilo kakvu umiješanost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene