Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE SMIRUJU SE TENZIJE

Nakon racije u srednjoj školi: Snage sigurnosti nasmrt pretukle 16-godišnjakinju jer je odbila pjevati prorežimsku himnu

Prosvjedi u Iranu
Prosvjedi u Iranu Foto: Afp
Iranske snage sigurnosti nasmrt su pretukle šesnaestogodišnju Asru Panahi jer je odbila pjevati prorežimsku himnu.

Šesnaestogodišnja Iranka Asra Panahi, umrla je nakon racije u srednjoj školi za djevojke Shahed u četvrtak u kojoj su snage sigurnosti zahtijevale od učenika da pjevaju himnu u čast vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

Kad je skupina djevojaka odbila poslušati naredbu, represivni je aparat na njih krenuo silom, nakon čega su hospitalizirane, priopćilo je Koordinacijsko vijeće iranskih učiteljskih udruga. Panahi je kasnije umrla od zadobivenih ozljeda.

Njezina smrt posljednja je koja je izazvala bijes diljem žestoko podijeljene republike koja je u petom tjednu nasilnih nemira izazvanih smrću Mahse Amini nakon što ju je uhitila policija za moral zbog njezine 'neprikladne odjeće', piše Daily Mail.

Iranske su vlasti očekivano odbacile odgovornost za Panahinu smrt, a njezin se ujak pojavio na državnoj TV tvrdeći da je ona zapravo umrla od urođenog srčanog problema.

Učenice su bile jedna od najglasnijih snaga opozicije protiv režima posljednjih tjedana, skidajući hidžabe i dijeleći videouratke na kojima se šišaju i pokazuju srednji prst vrhovnom vođi.

Pročitajte i ovo Iran prosvjedi UBIJENO 185 LJUDI Ovako iranski režim guši protuvladine prosvjede: Suzavcima, palicama i bojevim streljivom

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda u Iranu - 4 MUČENICE REŽIMA Broj djevojaka i žena ubijenih na prosvjedima raste: "Moja kći ubijena je zbog vela, zbog Mahse Amini"

Posljednjih su tjedana provođene racije kako bi se suzbilo neslaganje s policajcima optuženim da su nasilno ulazili u učionice, ispaljivali suzavce i uhićivali djecu. Sindikat učitelja u zemlji osudio je brutalne i nehumane racije i zatražio ostavku ministra obrazovanja Yousefa Nourija.

Ranije ovog mjeseca službe sigurnosti optužene su da su na smrt pretukle tinejdžericu YouTubericu, no iranski režim tvrdi da si je ona oduzela život skočivši s krova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene