Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa predstavnicima svjetskih sila

Iranci spremni na pregovore o nuklearnom gorivu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranci su spremni pregovarati s velikim svjetskim silama o sporazumu o razmjeni nuklearnog goriva, izjavio je iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Ali Asghar Soltanieh koji boravi u Moskvi.

No Soltanieh je upozorio međunarodnu zajednicu kako 'vrijeme brzo prolazi' te kako smatra da 'neće biti razloga' za sporazum o razmjeni goriva kada Iran već pošalje svoj 20-postotno obogaćeni uran u vlastiti medicinski reaktor u Teheranu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

U govoru održanom uoči sastanka u Istanbulu između Irana i šest velikih svjetskih sila Soltanieh je izjavio kako Iran stoji iza nuklearnog sporazuma dogovorenog s Brazilom i s Turskom te da je za primjenu sporazuma prema kojemu svoj nisko obogaćeni uran treba poslati u Brazil i Tursku, odakle bi se trebalo vratiti gorivo spremno za korištenje u reaktoru u Teheranu. Članovi iranskog izaslanstva u Istanbulu ranije kazali kako Iranci ne planiraju revidiranje ponude o razmjeni nuklearnog goriva.

>> Diplomati posjetili iranska nuklearna postrojenja

Soltanieh je novinarima u Moskvi kazao kako je Teheran spreman nastaviti pregovore o razmjeni nuklearnog goriva s predstavnicima šest država (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), s kojima bi se trebao sastati u petak i u subotu u Istanbulu.

Promatrači i analitičari ne očekuju veliku promjenu u stajalištu Irana, tijekom sastanka u Istanbulu, nakon osmogodišnjih pokušaja međunarodne zajednice da smanji iranske nuklearne ambicije. Iran, Turska i Brazil sporazum o razmjeni nuklearnog goriva potpisali su još u svibnju, upravo zato da bi se smanjila zabrinutost Zapada zbog nuklearnih ambicija Teherana.

'Osigurali smo se još jednom tvornicom u Fordowu blizu Qoma', rekao je Soltanieh novinarima u Moskvi. 'To je svojevrsna rezervna tvornica, kako bismo, u slučaju napada mogli nastaviti s procesom obogaćenja urana'. Glavna iranska tvornica za obogaćenje urana nalazi se u Natanzu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene