Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom obilježavanja 31.godišnjice zauzimanja američkog veleposlanstava u Teheranu više tisuća prosvjednika okupilo se pred zgradom gdje se ono nekad nalazilo držeći u rukama transparente 'Smrt Americi' i 'Smrt Izraelu'.


Govor okupljenima održao je ajatolah Ali Hamenei koji je ovu akciju izvedenu 4.studenog 1979.godine opisao kao 'simbol hrabrosti i smjelosti revolucionarne mladosti pred snagom SAD-a'. Tijekom akcije islamski studenti zauzeli su američko veleposlanstvo i zarobljene diplomate u zatočeništvu držali 444 dana nakon čega su diplomatski odnosi Teherana i SAD-a prekinuti. U svom govoru ajatolah se osvrnuo i na američke predsjednike koji 'izgovaraju naizgled prijateljske fraze, koje su zapravo željezna ruka u baršunastoj rukavici' aludirajući pritom na prošlogodišnju poruku Baracka Obame Iranu o okretanju stranice u bilateralnim odnosima.

>> Ahmadinedžad: Velike sile su prisiljene pregovarati s Iranom

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Zmija (Foto: Screenshot/YouTube) Divovska zmija izazvala pravi kaos, uglavnom zato što su je svi htjeli snimiti

>> SAD i EU smišljaju čime podmititi Iran

Ipak, odnosi ovih dviju zemalja i danas se pogoršavaju, posebno zbog spornog iranskog nuklearnog programa. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, pod pritiskom SAD-a, pooštrilo je sankcije Iranu, a istovremeno Sjedinjene Države i Europska unija imaju vlastite sankcije prema ovoj zemlji, posebno na području energetike, bankarstva i pomorskog prijevoza. (Hina)