Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije u porastu

Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bijela kuća nije odbacila mogućnost izravnog udara na Iran, a sada se oglasila ta država i poslala jasnu poruku.

Islamska Republika neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad na svoj teritorij, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranske diplomacije, s obzirom na to da Bijela kuća nije odbacila mogućnost izravnog udara na Iran.

Sjedinjene Države u petak su izvele seriju napada na elitne iranske snage i proiranske oružane skupine u Siriji i Iraku kao odgovor na pogibiju trojice američkih vojnika u Jordanu 28. siječnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže neutralnost Nove prijetnje hutista: "Italija će postati našom metom ako bude sudjelovala u napadima na Jemen"

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti s odmazdom i nije isključio ni mogućnost izravnog napada na mete u Iranu.

"Islamska Republika neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani na tjednoj konferenciji za novinare.

U subotu su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo objavili da su bombardirali desetke ciljeva u Jemenu, što je bio odgovor na opetovane napade hutista koje podupire Iran.

Pročitajte i ovo Policija ispred poslovnice Hrvatske pošte, ilustracija Istraga u tijeku Usred dana opljačkao poštu: Zaposlenici prijetio vatrenim oružjem i pobjegao s novcem

Kanani je osudio napade u Iraku, Jemenu i Siriji te ih nazvao protuzakonitima. Dodao je da su napadi izvedeni kao dio "politike potpune potpore" Izraelu. Hutisti tvrde da djeluju solidarno s Palestincima u Gazi.

Američke snage u nedjelju su objavile da su izvele zračne napade na pet projektila u Jemenu koji su bili spremni za lansiranje prema brodovima u Crvenom moru.

Kanani je u ponedjeljak kazao kako Teheran "ne želi pogoršati napetosti i krizu u regiji" te da "nikad nije podupirao napetosti i krize".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene