Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snage 6 i 6,2 stupnja

Raste broj žrtava potresa u Iranu: 250 mrtvih i više od 2.000 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 300 osoba izgubilo je život, a više od 1.800 je ozlijeđeno u dvama snažnim potresima koji su pogodili okolicu Tabriza na sjeverozapadu Irana, rekao je iranski čelnik, a prenijela je agencija Isna.

Crna brojka neprestano raste. Prve informacije govorile su o nekoliko desetaka žrtava, no agencije su ubrzo prenijele vijest o najmanje 153 poginulih osob1. Crna brojka se po posljednjim informacijama popela do najmanje 300 mrtvih i 1.800 ozlijeđenih. Prema izvještajima cijela su sela sravnjena sa zemljom.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

 "Zasad nitko nije poginuo u gradovima i sve žrtve dolaze s ruralnih područja", rekao je za državnu televiziju Halil Saie, ravnatelj centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan, dodavši da je "šezdeset sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri su sravnjena sa zemljom".

Broj žrtava vjerojatno će rasti, a neki čelnici i mrežne stranice navode i veći broj mrtvih, napose u Aharu i Varzeganu. "Poslali smo 66 spasilačkih ekipa, 185 vozila hitne pomoći, 40 uređaja za pronalaženje preživjelih pod ruševinama i sedam ekipa sa psima", rekao je čelnik spasilačkih operacija a prenijela je službena agencija Irna.

>> Zenicu i Mostar pogodio novi val potresa

Direktor Crvenog polumjeseca u toj pokrajini rekao je da je "210 ozlijeđenih izvučeno iz ruševina i prevezeno u bolnice", navodi Irna. U Tabrizu, gradu 1,5 milijuna stanovnika, šteta je samo materijalna, rekao je Saie, koji tvrdi da u tom gradu nitko nije smrtno stradao.

Glasnogovornik vatrogasne službe u Tabrizu rekao je agenciji Isni da je "većina četvrti ostala bez električne energije (...) i da je u gradu nastao prometni kaos". Puja Hadžian, glasnogovornik iranskog Crvenog polumjeseca rekao je da je nekoliko gradova, napose Ahar, Varzegan, Mehraban i Heris te šest sela "pretrpjelo materijalnu štetu" i pozvao je stanovnike da "noćas ne spavaju kod kuće".

Dva potresa snage 6,2 i 6 stupnjeva s epicentrom u Aharu, odnosno Varzeganu, šezdesetak kilometara od Tabriza, na dubini od dva kilometra ispod zemlje, pogodila su to područje u 16.53 sati (14.23 sati po srednjoeuropskom vremenu) i u 17.04 sati (14.34 sati).

Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u prosincu 2003. pogodio grad Bam, u kojemu je život izgubila 31.000 ljudi.(T.Š./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene