Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran od ponedjeljka u Beču, sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju, pregovara sa Sjedinjenim Državama, Rusijom i Parizom o obogaćivanju urana u inozemstvu za svoje civilne potrebe što bi trebalo smiriti napetosti oko njegova nuklearnog programa.


Teheran je prije početka pregovora u ponedjeljak ujutro u sjedištu agencije upozorio da bi u slučaju neuspjeha Iran počeo vlastitim sredstvima obogaćivati uran do 20 posto, citirala je iranska agencija IRNA svog predstavnika. ‘Islamska Republika Iran nastavit će sama obogaćivati uran do pet posto, no ako pregovori ne završe primjerenim rezultatima, nastavit ćemo raditi kako bismo postigli 20-postotno obogaćeni uran i nikad se nećemo odreći tog našeg prava’, rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Širzadian. Razgovori, koje u Beču iza zatvorenih vrata zajedno sa stručnjacima vode pri IAEA-i akreditirani veleposlanici četiriju zemalja, mogli bi trajati dva dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Salehi: Uskoro iransko stajalište o zamjeni urana Slika nije dostupna 'IAEA je donijela nezakonitu deklaraciju protiv Iranaca'

Sudionici pregovora dogovorili su se o tome 1. listopada u Ženevi, i to pošto je proteklo 15 mjeseci bez ikakvih izravnih pregovora. Prema dogovoru, Teheran bi isporučivao svoj uran obogaćen pet posto trećoj zemlji koja bi mu isporučivala uran obogaćen 19,7 posto za iranski istraživački reaktor u Teheranu. Taj reaktor, koji je potpuno pod nadzorom IAEA-e, djeluje u medicinske svrhe. Novi pregovori u Beču ključni su jer bi mogli dovesti do smirivanja napetosti oko iranskog nuklearnog programa koji je godinama izvor spora između Islamske Republike i Zapada.

Iran tvrdi da je svrha njegova nuklearnog programa isključivo civilna, a Zapad ga sumnjiči da potajice nastoji razviti nuklearno oružje. Četiri zemlje trebaju u Beču dogovoriti načine transfera slabo obogaćenog urana do tvornica u Rusiji i Francuskoj. Prema podacima IAEA-e, Iran je u svojoj tvornici u Natanzu uskladištio nekih 1.500 kilograma urana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju